•  

  Revoluţia votului începe cu tine

  Bine ai venit în Voteşti! Aici este locul exclusiv al celor care votează!

  Indiferent cum: pro sau contra unui candidat sau – pur şi simplu – împotriva a orice! Aici eşti liber să validezi, dar şi să anulezi orice şi pe oricine prin votul tău! Un candidat carismatic, o idee măreaţă, un sistem mai eficient, o lume mai bună, un viitor mai promiţător sau o viaţă mai frumoasă! Toate acestea se pot transforma în realitate prin exercitarea dreptului de a vota. Totodată, reversul acestora – de exemplu, un candidat malefic sau un sistem manipulator -  poate fi blocat tot prin puterea votului!

  Voteşti este spaţiul virtual al tuturor celor cărora le pasă! Voteşti îi unifică pe toţi românii pro-activi din spaţiul real cu scopul asumat şi aplicat de a încuraja dreptul constituţional de a vota! TU ce faci cu singura ta putere pe care ţi-a dăruit-o cu adevărat democraţia?

  După aproape jumătate de secol, în care părinţii şi bunicii tăi nu au putut vota din cauza cumplitului regim comunist, din 1990 încoace fragila democraţie a rezistat şi datorită votului liber! Dincolo de controverse, frustrări, împliniri pasagere, amăgiri şi dezamăgiri, TU nu te-ai resemnat! După 25 de ani de schimbări în rău şi de pseudo-schimbări în bine, TU ştii că un singur lucru nu s-a schimbat: votul liber! Iar puterea de a vota nu ţi-o poate lua nimeni…

  Aici, în Voteşti, TU nu laşi pe nimeni altcineva să hotărască pentru tine! Dacă ai face-o, ar fi ca şi cum ţi-ai anula toate idealurile şi visurile! Atât ale tale, cât şi ale celor care vin după tine! TU hotărăşti ce fel de ţară vrei să laşi copiilor tăi! Poate că unii nu ştiu, nu vor să afle sau, pur şi simplu, nu le pasă că pentru această libertate a votului s-a plătit, cândva, cu viaţa… Dar poate că, în noiembrie, la aproape un sfert de secol de la Revoluţia din 1989, TU poţi înfăptui, împreună cu noi, o nouă revoluţie! Iar aici în Voteşti noi declanşăm “Revoluţia Votului”!

  Alătură-te demersului nostru şi visul se poate transforma în realitate: cea mai mare prezenţă la vot din istoria post-decembrista! Vino în Voteşti, spaţiul virtual cu mare suprapunere în realul urban, care a abolit absenteismul! Şi, nu uita motivaţia esenţială a iniţiativei noastre care poate schimba neaştept de multe:

  REVOLUŢIA VOTULUI ÎNCEPE CU TINE!

vreaupresedinte.ro

 

Cine a votat în ultimii 5 ani. Jumătate dintre judeţele “fruntaşe” la vot, în topul celor cu cei mai mulţi şomeri sau asistaţi social

9 oct 2014 1944 afisari
Cine a votat în ultimii 5 ani. Jumătate dintre judeţele “fruntaşe” la vot, în topul celor cu cei mai mulţi şomeri sau asistaţi social

Teleorman, Mehedinţi, Dâmboviţa, Dolj şi Argeş se află în topul 10 al judeţelor cu cea mai mare prezenţă la vot, calculată ca medie în ultimii 5 ani. Datele statistice arată că acestea se află şi în topul 10 al judeţelor cu cei mai mulţi şomeri şi asistaţi social. La sfârşitul lunii iunie, numărul de şomeri din România era de aproape 700.000. În primul trimestru al lui 2014, potrivit datelor Ministerului Muncii, 240.139 de familii au beneficiat de venit minim garantat, a cărui valoare era de maximum 564 de lei per familie.

Teleorman ocupă locul doi la capitolul prezenţă medie la vot, cu 59.67%, locul cinci în funcţie de beneficiarii venit minim garantat (10.635) şi trei în privinţa şomajului (10.16%). Totodată, Teleormanul se situează pe primul loc în clasamentul persoanelor cu studii primare, cu 21,88%, şi pe locurile patru în topurile românilor fără studii sau analfabeţi, cu 4,49%, respectiv 2,66%. Ca număr de alegători, din total, judeţul este al 26-le a la nivel naţional.

Judeţul Mehedinţi este pe locul trei în topul celor mai ridicate prezenţe medii la vot, cu 58.68%, şi pe locul doi la rata şomajului, cu 10.34%. În judeţ sunt 7.035 de beneficiari de venit minim garantat. Mehedinţiul se situează pe locurile 9 şi 10 în topul românilor fără studii şi declaraţi analfabeţi, cu 3,87%, respectiv 2%. Studii primare au 15,81% dintre locuitori, medii 66,15%, iar superioare 10,7%. Din electorat, Mehedinţiul este al 37-lea judeţ la nivel naţional.

O situaţie atipică o reprezintă judeţul Ilfov. Pe locul patru ca prezenţă medie la vot, Ilfovul, al 32-lea ca număr de alegători, s-a păstrat în afara judeţelor cu mulţi şomeri şi asistaţi social. Concret, aici se găsesc cele mai puţine persoane care primesc ajutor social, doar 167, iar rata şomajului este cea mai scăzută din ţară(1.7%). Judeţul de lângă Bucureşti se situează pe poziţia a 10-a în privinţa analfabetismului declarat(1,86%), pe locul 22 în clasamentul persoanelor fără studii(3,31%), pe 27 în cel al persoanelor cu studii primare(13, 74%) şi pe 36 în cel al românilor cu studii medii cu studii medii(64,56%). Ilfovul ocupă însă a cincea poziţie în topul celor cu studii superioare cu 16,5%.

Pe locul cinci ca prezenţă medie la vot, judeţul Giurgiu s-a clasat pe locul 17 în funcţie de rata şomajului (6.7%) şi pe locul 30 ca număr de beneficiari de venit minim garantat (4.129). Pe de altă parte, Giurgiu se află pe primul loc în topul analfabeţilor cu 4%, pe locul al treilea în clasamentul românilor cu studii primare, cu 20,83%, şi pe 29 în cel al persoanelor cu studii medii, cu 65,5%. Locuitorii acestui judeţ au declarat că au studii superioare în proporţie de 6,8%. Ca pondere a numărului de alegători, Girgiu este pe locul 39.

În Dâmboviţa, unde prezenţa medie la vot este de 52.47%, sunt 8.989 de beneficiari de venit minim garantat, ocupând astfel locul şapte, şi pe locul 12 la rata şomajului, cu 7.7%. Aici, cei mai mulţi locuitori au studii medii (68,3%), 15,7% au studii primare, 3,57% sunt fără studii, iar 1,74% analfabeţi. În Dâmbovita, 9,9% dintre locuitori au declarat că au studii superioare. Judeţul este al 16-lea ca pondere a numărului de alegători.
Pe locul şapte ca prezenţă medie la vot, judeţul Vâlcea este pe locul 27 ca număr persoane care încasează venit minm garantat (4.444) şi pe locul 18 la rata şomajului (6.6%). Vâlcea este al 25-lea judeţ ca număr de alegători.

Doljul, cu al optulea procent de participare la alegeri, din 2009 până în 2014, (50.71%), se află pe primul loc ca număr de beneficiari de venit minim garantat: 14.933. Când vine vorba despre rata şomajului, şi aici Doljul ocupă un loc fruntaş, fiind al patrulea în clasament, cu 9.69%. Totodată, Doljul este pe locul 9 în clasamentul românilor care au terminat o facultate(14,3%), pe locul 40 în topul celor cu studii medii, cu 62,94%, pe 15 în clasamentul românilor cu studii primare(16,07%), pe 23 în categoria celor fără nicio şcoală absolvită (3,21%) şi pe 23 în cazul analfabeţilor(1,35%). Doljul este al optulea judeţ ca ca număr de alegători.

Judeţul Argeş s-a clasat pe locul nouă ca prezenţă medie la vot şi ca număr beneficiari de venit minim garantat (8.373). Cu o rată a şomajului de 6.7%, Argeşul se situează pe locul 16 în clasament. Judeţul este al zecelea la nivel naţional ca număr de alegători.

Şi în Constanţa a fost o prezenţă medie ridicată la vot. Pe locul zece în topul celor mai harnice judeţe, cu 49.04% prezenţi la vot, în Constanţa nu sunt foarte mulţi beneficiari de venit minim garantat, doar 5.006, adică pe locul 22. Şi la capitolul şomeri judeţul Constanţa stă bine: pe locul 34, cu o rată a şomajului de doar 4.3%. Constanţa ocupă locul 6 ca nivel al studiilor superioare, 16,3%. 65,33% dintre locuitori au studii medii, 12,36% primare, 2,91% nu au nicio şcoală, iar 1,33% s-au declarat analfabeţi. Judeţul Constanţa este al patrulea ca pondere din numărul total al alegătorilor.

CLICK PENTRU A MĂRI

Alte articole recomandate

Comentarii