•  

  VREAU

  Vreau. Un singur cuvânt care poate face o viaţă. Pune-l oriunde şi poate ridica o lume.

  Vreau să cresc, să visez, să aleg.

  Dacă spui acum aceste trei lucruri simple, cine aude vocea ta?

  Ai vrut libertate şi ţi-au dat linişte. Liniştea lor. Ai vrut schimbare şi ţi-au dat oamenii. Oamenii lor. Ai vrut să trăieşti bine şi ţi-au spus bine. Binele lor.

  Au trecut 25 de ani, iar viaţa ta a ajuns viitorul lor.

  După 25 de ani, îţi vor cere din nou să speri.

  Azi, poţi să ieşi din rând. Să le faci o surpriză. Să nu mai aştepţi. Să nu te mai plângi. Să le spui în faţă: vreau să-mi iau viaţa înapoi.

  E simplu: azi, eu vreau să fiu preşedinte. Azi, eu ştiu ce vreau. Şi nu sunt singur. Azi, în România mea, te vreau şi pe tine preşedinte. Eu, tu, noi avem azi puterea. Alege! Fă-ţi ziua de mâine mai fericită decât ziua de azi.

  Vreau. Un singur cuvânt care poate face o viaţă. Pune-l oriunde şi poate ridica o lume. Vreau.

Cu Gândul la România

SCRISOAREA NEMILOASĂ adresată lui Victor Ponta de un român, doctor în fizică la Princeton

6 nov 2014 28931 afisari
SCRISOAREA NEMILOASĂ adresată lui Victor Ponta de un român, doctor în fizică la Princeton

Gândul continuă azi seria articolelor în care încercăm să facem auzită vocea românilor din străinătate umiliţi în primul tur al prezidenţialelor cu o scrisoarea adresată premierului Victor Ponta de către un profesor român din Paris, Dan Angelescu, deţinătorul unui doctorat în fizică la Universitatea Princeton, din SUA, care îşi descrie reacţia când, după o zi de stat la coadă cerându-şi dreptul constituţional la vot, l-a auzit pe primul-ministru comentând, la televizor, că oamenii revoltaţi de la cozile din faţa secţiilor de votare din străinătate ar fi fost „organizaţi”, „aduşi cu autobuzul”.

Încă din ziua votului, românii din străinătate au încercat, pe diverse canale, să îşi facă vocea auzită, în faţa unei nedreptăţi şi umilinţe precum aceea de a li se închide în nas uşa secţiei de votare, după ce au stat o zi întreagă în frig, la coadă. Au scris scrisori către ţară, către BEC, către premierul Victor Ponta, miniştrii Titus Corlăţean şi Bogdan Stanoevici, către românii de acasă sau cei din străinătate, către pensionari şi studenţi. Totul, din dorinţa lor de a-şi povesti experienţa din ziua votului, dar, mai ales, de a cere ca turul al doilea să fie mult mai bine organizat.

La fel ca toţi aceşti semnatari de scrisori, şi profesorul Dan Angelescu a trimis către ţară o scrisoare. Destinar este premierul Victor Ponta, pe care îl ironizează pentru comentariul făcut în seara alegerilor, la Antena 3, privind românii care ar fi fost organizaţi pentru a bloca secţiile şi, ulterior, protesta faţă de proasta organizare. „Eu am venit naiv la vot la secţia de la Ambasada României din Paris, am stat la coadă alături de oameni care mi s-au părut perfect normali, şi care au aşteptat ca şi mine ore în şir la coadă. Departe de mine gândul că aceştia se prefăceau a fi oameni obişnuiţi, fiind de fapt agenţi aduşi acolo în scopuri electorale”, scrie profesorul, care, la fel de ironic, „se apără”: „Insă, în apărarea mea, trebuie să spun că erau foarte bine camuflaţi: un domn cu o fetiţă în cărucior, un altul care spera să voteze până la 20:30 ca să poată să îşi ia băieţelul de la cinema, o fată care citea poezii. În orele de coadă, am ajuns să ne cunoaştem, şi am ajuns chiar să cred că şi ei erau naivi şi proşti ca mine. Sau poate, cum aţi observat dvs., încercau să mă manipuleze”.

Dan Angelescu (dreapta) cu fostul premier francez, Jean-Marc Ayrault// FOTO: Fluidion

Reamintim că, în timp ce românii erau încă în faţa secţiilor de votare din străinătate, cerând prelungirea programului de vot, premierul spunea că, de fapt, coada din Paris era formata din oameni aduşi cu autobuzele: „S-au organizat, deja aveau pancartele pregătite de dimineaţa că o să blocheze, au venit seara, domnul Diaconescu ştie că în diaspora au trimis la 7-8 seara autobuze cu oameni, au blocat secţia şi v-au trimis poze”.

În replică, profesorul român cere ca, în turul al doilea, să fie făcută publica „lista staţiilor autobuzului electoral”, pentru a nu mai plăti benzina şi parcarea, daca poate fi ajutat de „domni manipulatori”: „În naivitatea mea, nu mi-am dat nici măcar seama că puteam să fiu transportat cu autobuzul, gratuit, de către acei domni manipulatori la care aţi făcut aluzie dvs. Eu am venit ca prostul cu maşina, stând în trafic, consumând benzină şi plătind o parcare scumpă ca să mă pot prezenta la vot. Vă rog ca la turul 2 să se publice lista staţiilor autobuzului electoral, ca să putem profita cu toţii de el”.

Dincolo de declaraţiile privind românii aduşi cu autobuzele la vot, profesorul Dan Angelescu, deţinătorul unui doctorat în fizică la prestigioasa universitate americană Princeton, l-a ironizat pe premier şi pentru plagierea doctoratului său: „Recitind ce am scris, mi-am adus aminte nu ştiu de ce de anii de doctorat, şi de lunile de muncă pe care le-am petrecut la redactarea tezei. Şi mi-am dat seama că până şi aici, domnule Ponta, v-aţi dovedit pe deplin superioritatea. Pentru dvs. totul trebuie să fi fost aşa de simplu şi de uşor, de parcă altcineva v-ar fi scris deja textul, dvs. rămânându-vă doar să îl transcrieţi. Păcat că noi, cei proşti, nu înţelegem cum merg lucrurile”.

Imagine cu protestul de marţi, de la Timişoara// SURSA: Claudiu Marian

În acest sfârşit de săptămână, românii din ţară, dar şi cei din străinătate şi-au anunţat, pe Facebook, intenţia de a organiza noi proteste faţă de Guvernul condus de Victor Ponta şi proasta organizare a primului tur de scrutin. De asemenea, manifestanţii care şi-au anunţat prezenţa pe Facebook, în oraşe precum Iaşi, Oradea, Timişoara, Reşiţa, Bucureşti, Braşov, Constanţa, Arad, dar şi Paris şi Viena. Gândul v-a prezentat deja unele din protestele care au avut loc în ultimele zile, precum cel de la Ministerul de Externe, cel din Timişoara ori protestul tinerilor din Paris.

 

Redăm, mai jos, scrisoarea integrală a profesorului Dan Angelescu pentru premierul Victor Ponta, aşa cum a fost ea publicată pe pagina de Facebook Roumains Francophones.

„Stimate d-le Victor Ponta,

Mă numesc Dan Angelescu, sunt profesor la Universitatea Paris-Est din Franţa. Am un doctorat în fizică de la universitatea Princeton, o licenţă de la California Institute of Technology (amândouă în Statele Unite), iar înainte de aceasta am fost olimpic la fizică. Trăiesc în diasporă de douăzeci de ani. Vă mărturisesc că niciodată nu m-am considerat nici peste poate de inteligent, şi nici nu m-am mândrit cu capacitate de a înregistra şi interpreta detaliile subtile ale tuturor situaţiilor. Însă declaraţia pe care aţi făcut-o pe postul de televiziune Antena 3 mi-a demonstrat că, faţă de o persoană ca dvs., sunt aproape primitiv. Ba chiar aş merge până la a mă considera prost, prin comparaţie.

Eu am venit naiv la vot la secţia de la Ambasada României din Paris, am stat la coadă alături de oameni care mi s-au părut perfect normali, şi care au aşteptat ca şi mine ore în şir la coadă. Departe de mine gândul că aceştia se prefăceau a fi oameni obişnuiţi, fiind de fapt agenţi aduşi acolo în scopuri electorale. Insă, în apărarea mea, trebuie să spun că erau foarte bine camuflaţi: un domn cu o fetiţă în cărucior, un altul care spera să voteze până la 20:30 ca să poată să îşi ia băieţelul de la cinema, o fată care citea poezii. În orele de coadă, am ajuns să ne cunoaştem, şi am ajuns chiar să cred că şi ei erau naivi şi proşti ca mine. Sau poate, cum aţi observat dvs., încercau să mă manipuleze. Nu ştiu.

La ora 21, încet-încet, coada a înaintat şi ne aflam în centrul de votare. Stupid din partea mea, însă aveam impresia că legea spune că în aceste condiţii îmi trebuie respectat dreptul la vot. Aşa credeau, aparent, şi cei din jurul meu. Ei bine, se vede că nu am înţeles bine textul legii, deşi l-am recitit de mai multe ori de pe sit-ul web al ambasadei. Ba chiar domnul preşedinte al secţiei de votare mi-a explicat că deşi aşa e legea (aici măcar nu m-am păcălit !), şi deşi s-a făcut cerere la biroul electoral central ca programul de votare să fie prelungit, a primit instrucţiuni clare ca votarea să se oprească la 21:00 deşi erau persoane în secţie care au fost împiedicate să voteze.

Atunci, furios, am strigat şi eu, ca cei din jurul meu "Vrem să votăm !". Nu am avut pancarte, nu ştiam că trebuiau pregătite dinainte (ce idee originală aţi avut !), şi de altfel în jurul meu nimeni nu avea. Toţi păreau oameni obişnuiţi, frustraţi însă de decizia pe care o considerau ilegală de a nu li se acorda dreptul la vot, şi reclamandu-şi-l. Un drept care (pentru noi cei proşti cel puţin) ar trebui să fie constituţional. Chiar am crezut pentru o secundă (orice bănuiala mi-a fost însă risipită după intervenţia dvs. la televizor) că dumneavoastră aţi fi fost personal implicat în această organizare proastă a alegerilor, pentru ca noi cei din străinătate să nu putem vota aşa cum am dori. Probabil o altă consecinţă a manipulării la care am fost supus, inconştient. Ce bine că m-aţi luminat !

În naivitatea mea, nu mi-am dat nici măcar seama că puteam să fiu transportat cu autobuzul, gratuit, de către acei domni manipulatori la care aţi făcut aluzie dvs. Eu am venit ca prostul cu maşina, stând în trafic, consumând benzină şi plătind o parcare scumpă ca să mă pot prezenta la vot. Vă rog ca la turul 2 să se publice lista staţiilor autobuzului electoral, ca să putem profita cu toţii de el.

Recitind ce am scris, mi-am adus aminte nu ştiu de ce de anii de doctorat, şi de lunile de muncă pe care le-am petrecut la redactarea tezei. Şi mi-am dat seama că până şi aici, domnule Ponta, v-aţi dovedit pe deplin superioritatea. Pentru dvs. totul trebuie să fi fost aşa de simplu şi de uşor, de parcă altcineva v-ar fi scris deja textul, dvs. rămânându-vă doar să îl transcrieţi. Păcat că noi, cei proşti, nu înţelegem cum merg lucrurile. Ce bine însă că vă găsiţi timp să ne explicaţi dumneavoastră, întotdeauna cu elocvenţa exemplului personal. Vă mulţumim !

Cu multă consideraţie,

Dan Angelescu

Profesor
Universitatea Paris-Est
Franţa”

FOTO: Facebook/Roumains francophones

Despre Dan Angelescu: Românul Dan Angelescu este, în acest moment, profesor la Universitatea Paris-Est şi antreprenor, conform profilului său de pe o reţea de socializare. Printre cursurile pe care le predă se numără unele de fizică aplicată şi nanotehnologie. Este absolvent al Colegiului Naţional Sfântul Sava, din Bucureşti. A plecat din ţară în urmă cu 20 de ani, are o licenţă din partea California Institute of Technology şi este doctor în fizică la Universitatea Princeton. Este specialist în microsenzori, nanotehnologie şi în dispozitive microfluidice, premiat de statul francez în 2012.

Alte articole recomandate

Comentarii