•  

  Revoluţia votului începe cu tine

  Bine ai venit în Voteşti! Aici este locul exclusiv al celor care votează!

  Indiferent cum: pro sau contra unui candidat sau – pur şi simplu – împotriva a orice! Aici eşti liber să validezi, dar şi să anulezi orice şi pe oricine prin votul tău! Un candidat carismatic, o idee măreaţă, un sistem mai eficient, o lume mai bună, un viitor mai promiţător sau o viaţă mai frumoasă! Toate acestea se pot transforma în realitate prin exercitarea dreptului de a vota. Totodată, reversul acestora – de exemplu, un candidat malefic sau un sistem manipulator -  poate fi blocat tot prin puterea votului!

  Voteşti este spaţiul virtual al tuturor celor cărora le pasă! Voteşti îi unifică pe toţi românii pro-activi din spaţiul real cu scopul asumat şi aplicat de a încuraja dreptul constituţional de a vota! TU ce faci cu singura ta putere pe care ţi-a dăruit-o cu adevărat democraţia?

  După aproape jumătate de secol, în care părinţii şi bunicii tăi nu au putut vota din cauza cumplitului regim comunist, din 1990 încoace fragila democraţie a rezistat şi datorită votului liber! Dincolo de controverse, frustrări, împliniri pasagere, amăgiri şi dezamăgiri, TU nu te-ai resemnat! După 25 de ani de schimbări în rău şi de pseudo-schimbări în bine, TU ştii că un singur lucru nu s-a schimbat: votul liber! Iar puterea de a vota nu ţi-o poate lua nimeni…

  Aici, în Voteşti, TU nu laşi pe nimeni altcineva să hotărască pentru tine! Dacă ai face-o, ar fi ca şi cum ţi-ai anula toate idealurile şi visurile! Atât ale tale, cât şi ale celor care vin după tine! TU hotărăşti ce fel de ţară vrei să laşi copiilor tăi! Poate că unii nu ştiu, nu vor să afle sau, pur şi simplu, nu le pasă că pentru această libertate a votului s-a plătit, cândva, cu viaţa… Dar poate că, în noiembrie, la aproape un sfert de secol de la Revoluţia din 1989, TU poţi înfăptui, împreună cu noi, o nouă revoluţie! Iar aici în Voteşti noi declanşăm “Revoluţia Votului”!

  Alătură-te demersului nostru şi visul se poate transforma în realitate: cea mai mare prezenţă la vot din istoria post-decembrista! Vino în Voteşti, spaţiul virtual cu mare suprapunere în realul urban, care a abolit absenteismul! Şi, nu uita motivaţia esenţială a iniţiativei noastre care poate schimba neaştept de multe:

  REVOLUŢIA VOTULUI ÎNCEPE CU TINE!

vreaupresedinte.ro

 

Este SCANDALOS ce apare în această sesizare trimisă către BEC dintr-o secţie de votare din Paris, în timp ce românii stăteau la coadă pentru a vota

5 nov 2014 815 afisari
Este SCANDALOS ce apare în această sesizare trimisă către BEC dintr-o secţie de votare din Paris, în timp ce românii stăteau la coadă pentru a vota

Din seria articolelor despre cozile de la votul diasporei româneşti în primul tur al alegerilor prezidenţiale, vă prezentăm azi relatarea Claudiei Moga, o studentă în vârstă de 27 de ani de la Universitatea Sorbona, care acuză nu proasta organizare a alegerilor prezidenţiale în străinătate, ci „reaua-voinţă” a responsabililor de scrutinul diasporei. Claudia Moga a fotografiat o sesizare către BEC pe care membrii comisiei de la secţia de votare din cadrul Ambasadei României de la Paris le-au arătat-o, la un moment-dat, românilor nemulţumiţi că nu pot vota. În această sesizare, despre care niciun oficial de la Bucureşti dintre cei contactaţi de Gândul nu ştie nimic, se informează că supărarea românilor încolonaţi în stradă pentru a vota este alimentată, nu de furia lor că li se refuză un drept constituţional, ci de „grupuri de instigatori”: „Precizăm că cetăţenii români aflaţi în faţa secţiilor de votare sunt extrem de iritaţi, fiind influenţaţi de grupuri de instigatori care acuză slaba organizare, numărul insuficient al secţiilor de vot în Paris, procedura greoaie de votare”.

O româncă în vârstă de 27 de ani, plecată la studii la Sorbona, povesteşte modul în care au înţeles cei responsabili de organizarea scrutinului să se poarte cu oamenii veniţi să aleagă următor şef al statului. Experienţa le-a lăsat un gust amar. S-au simţit batjocoriţi şi privaţi de un drept fundamental. Mai mult, românca ne spune, la fel ca alţi concetăţeni din diaspora cu care am vorbit în ultimele zile, că a fost vorba atât de proastă organizare, cât şi de rea-credinţă din partea celor responsabili cu votul diasporei. Acum, tânăra cere ca lucrurile să fie remediate măcar în turul al doilea, însă fără a-şi pune speranţe în autorităţi.

Claudia Moga spune că a fost uimită să vadă cât de mulţi ”oameni frumoşi, muncitori, oameni despre care nu auzi nimic pentru că îşi văd de treaba lor” veniseră să voteze la secţia din cadrul Ambasadei României la Paris. Cu toate acestea, momentele trăite duminică noaptea în secţia de votare din Ambasada României de la Paris au convins-o că a fost vorba de ceva mai mult decât organizare deficitară: „Sunt absolut sigură că totul a fost facut cu rea-credinţă pentru a încetini procesul de votare”, a precizat Moga pentru gândul.

După cum gândul v-a relatat în ultimele zile, românii din Paris au stat şi câte 4-5 ore la coadă pentru a vota duminică, în turul întâi al alegerilor prezidenţiale. Mulţi dintre ei, au stat degeaba, pentru că tot nu au putut să îşi exercite dreptul constituţional. Prin urmare, unii dintre ei au ieşit, luni seară, în ciuda ploii, să protesteze faţă de umilinţa pe care au îndurat-o din partea organizatorilor acestui prim tur de scrutin. gândul a fost singura instituţie media care a transmis în direct protestul lor, la Gândul LIVE. Am publicat, astăzi, şi un articol în care am vorbit cu aceşti protestatari şi am publicat mesajul lor pentru românii de acasă care „au absentat nemotivat” de la votul de duminică.

După ore de stat la coadă şi puţin timp rămas din programul de votare, românii din Paris au vrut să ştie dacă s-a cerut prelungirea intervalului orar de vot. Li s-a fluturat o ”Sesizare” pe care comisia ar fi transmis-o BEC, în care se solicita, într-adevăr, prelungirea programului, pe fondul unei atmosfere tensionate generată de cetăţenii ”extrem de iritaţi” şi influenţaţi de ”grupuri de instigatori care acuză slaba organizare, numărul insuficient al secţiilor de vot în Paris, procedura greoaie de votare (datorată existenţei declaraţiei pe proprie răspundere)”.

Autorităţile de la Bucureşti spun că au existat numeroase astfel de solicitări, dar şi că legea nu permite modificarea programului.

”Ieri mi s-a demonstrat că locul unde te afli determină DACĂ votezi!”, a scris Claudia Moga într-o scrisoare deschisă postată pe Facebook.

Mai jos puteţi consulta sesizarea pe care membrii comisiei de la Ambasada României din Paris au prezentat-o cetăţenilor nemulţumiţi:


Textul ”Sesizării semnate de membrii comisiei de la Paris

Având în vedere că la ora locală 18:40 în faţa secţiei de votare nr. 61 din cadrul Ambasadei României la Paris se află un număr foarte mare de cetăţeni români care intenţionează să îşi exercite dreptul la vot (peste 600), atmosfera tensionată creată pe fondul creşterii constante a fluxului de votanţi, agresivitatea verbală manifestată faţă de personalul misiunii şi timpul limitat până la închiderea secţiilor de votare, propunem adoptarea deciziei de prelungire a programului de votare cu cel puţin 2 ore.

Precizăm că cetăţenii români aflaţi în faţa secţiilor de votare sunt extrem de iritaţi, fiind influenţaţi de grupuri de instigatori care acuză slaba organizare, numărul insuficient al secţiilor de vot în Paris, procedura greoaie de votare (datorată existenţei declaraţiei pe proprie răspundere).

Facem precizarea că până în prezent s-a înregistrat un număr impresionant de cetăţeni români care şi-au exercitat dreptul la vot (peste 3.500 de persoane la ambele secţii de vot din Paris).

O sesizare pierdută

Reprezentanţii Biroului Electoral Central (BEC) susţin că au primit în jur de 1.000 de solicitări din diaspora de prelungire a programului de vot, dar şi că legea nu prevede nicio posibilitate de a modifica intervalul orar în care se pot desfăşura alegerile.

”Au fost mai multe solicitări. Textul din lege este foarte clar. Alegerile se desfăşoară între 7 şi 21, nu e nimic de interpretat. Nu există o posibilitate de prelungire a acestui interval”, a precizat pentru gândul Marian Muhuleţ, purtător de cuvânt BEC.

Pe lângă solicitarea de prelungire a programului, şeful secţiei de la Paris le-ar fi comunicat românilor veniţi la vot că ”de la Bucureşti s-au dat directive să fie atât de puţine ştampile şi secţii de votare, că ei au cerut mai mult material şi personal, dar au fost refuzaţi”, potrivit scrisorii deschise transmise de Moga.

Întrebat dacă a primit de la Paris o cerere de suplimentare a materialelor şi personalului, Muhuleţ a spus că ”nu ţin minte să fi ajuns la noi aşa ceva, probabil a fost făcut către Ministerul Afacerilor Externe”.

 

Reprezentanţii MAE susţin că aceste solicitări ajung întâi la BEC, mai exact la Biroul Electoral pentru Străinătate, aflat în subordinea BEC, sunt prelucrate şi abia apoi transmise ministerului.

”Nu pot să vă confirm sau să infirm ce s-a transmis. Acest tip de solicitări se adresează de către şefii secţiilor de votare Biroului Electorale pentru Străinătate”, au explicat pentru gândul reprezentanţii MAE, adăugând că ministerul se ocupă de problemele legate de logistică.

Reprezentanţii departamentului pentru românii din diaspora spun la rândul lor că la ei nu a ajuns o astfel de cerere.

”Din cunoştinţele mele nu există o astfel de solicitare. La noi la departament nu a ajuns o astfel de solicitare”, a precizat pentru gândul Smaranda Vornicu, purtător de cuvânt al ministrului delegat pentru românii din străinătate, Bogdan Stanoevici.


Redăm, în continuare, scrisoarea integrală a Claudiei Moga:

Scrisoarea unui student român exilat în propria ambasadă

Am 27 de ani, sunt studentă la Sorbona în Paris şi e primul an când votez în afara ţării. Am ştiut că mereu sunt probleme cu voturile din diaspora, dar până nu o trăieşti pe pielea ta nu realizezi gravitatea.

La ora 11 m-au copleşit toate emoţiile să văd cum sute de oameni stăteau frumos la rând pentru a vota la cele două secţii amenajate în cadrul Ambasadei României din Paris. Era şi normal, e primul meu an când sunt plecată de acasă şi până atunci nici nu am realizat că sunt atâţia români în jurul meu. Oameni frumoşi, muncitori, oameni despre care nu auzi nimic pentru că îşi văd de treaba lor, oameni pe care îmi doream să îi cunosc. Era altceva faţă de ştirile ce le auzeam mereu despre românii plecaţi peste hotare. Un altceva frumos! În timpul zilei au venit tot mai mulţi, cu răbdare, să stătea în medie 4-5 ore pentru a se vota. Pe cât se apropia ora închiderii, oamenii deveneau conştienţi că nu o să ajungă să voteze.

Totul a culminat la ora 20:30 când au încercat să închidă porţile Ambasadei. Atunci oamenii au început să se agite, să strige ”Vrem să votăm!”. Am reuşit să oprim închiderea porţilor. Sute de oameni erau încă în afara Ambasadei.

Dar a venit ora 21 şi deşi eram în interiorul secţiei de votare, urnele au fost luate din faţa noastră. Toţi într-o voce ne-am cerut dreptul la vot, dar în zadar.

Am reuşit să vorbesc cu Preşedintele secţie de votare, domnul Oleg Ungureanu. L-am întrebat de ce nu a cerut aprobare pentru prelungirea orarului de votare, văzând că pe tot parcursul zilei numărul de votanţi a tot crescut. A spus că a făcut asta, iar cei de la BEC nu au aprobat cererea. L-am rugat să ne arate cererea făcută şi răspunsul, să vedem cu ochii noştri. Ne-a adus o hârtie cu titltul de ”Sesizare” în care erau scrise doar minciuni. Nu avea număr de înregistrare, era doar o foaie. Când am cerut şi răspunsul de la BEC, s-a făcut că plouă. Unul din membrii de comisie ne-a şoptit la un moment dat că ”nici măcar nu au primit răspuns”, asta însemnând că nu au trimis foaia respectivă BEC-ului.

Am rămas în interiorul Ambasadei până după ora 23, între timp a venit şi ambasadorul Mazuru cu care am avut aceleaşi discuţii, l-am rugat să ne ajute, să găsească o soluţie, să sune la Bucureşti. Nu i-a păsat.

Ce e mai trist e că la fel va fi şi în turul doi. Preşedintele de secţie ne-a spus că de la Bucureşti s-au dat directive să fie atât de puţine ştampile şi secţii de votare, că ei au cerut mai mult material şi personal, dar au fost refuzaţi. Iar dacă vrem ca în turul doi să nu mai fie aşa, să facem plângeri la BEC. Să fim serioşi! Cine ne va lua în seamă? Pe data de 16 ne vom duce la fel şi vom sta cu orele la coadă ca să îşi bată joc de demnitatea şi drepturile noastre. Chiar nimeni nu ne poate ajuta? Acasă oamenii sunt împărţiţi în două: cei care ne încurajează şi ne mulţumesc pentru eforturile noastre şi cei care ne huiduiesc şi vorbesc în necunoştinţă de cauză, cei care ne primesc ca pe o ciumă.

Dacă eram în ţară sau în orice alt colţ al lumii ieri, aş fi votat la fel!

Nu locul în care te aflii în ziua alegerilor determină cu CINE votezi!

Însă ieri mi s-a demonstrat că locul unde te afli determină DACĂ votezi!

Pe scrut, am murit cu dreptatea în mână!

Din Paris,

Claudia Moga, 27 de ani, studentă, cetăţean român privat de un drept constituţional.

Luni seara, circa 100 de români au decis să protesteze la Paris faţă de modul în care au fost organizate alegerile în străinătate. Unul dintre organizatorii manifestaţiei, Alexandru Urdaş, a povestit în ediţia specială GÂNDUL LIVE despre cum mii de români din diaspora au fost practic în imposibilitatea de a-şi exercita dreptul de vot.

Comentarii