•  

  Revoluţia votului începe cu tine

  Bine ai venit în Voteşti! Aici este locul exclusiv al celor care votează!

  Indiferent cum: pro sau contra unui candidat sau – pur şi simplu – împotriva a orice! Aici eşti liber să validezi, dar şi să anulezi orice şi pe oricine prin votul tău! Un candidat carismatic, o idee măreaţă, un sistem mai eficient, o lume mai bună, un viitor mai promiţător sau o viaţă mai frumoasă! Toate acestea se pot transforma în realitate prin exercitarea dreptului de a vota. Totodată, reversul acestora – de exemplu, un candidat malefic sau un sistem manipulator -  poate fi blocat tot prin puterea votului!

  Voteşti este spaţiul virtual al tuturor celor cărora le pasă! Voteşti îi unifică pe toţi românii pro-activi din spaţiul real cu scopul asumat şi aplicat de a încuraja dreptul constituţional de a vota! TU ce faci cu singura ta putere pe care ţi-a dăruit-o cu adevărat democraţia?

  După aproape jumătate de secol, în care părinţii şi bunicii tăi nu au putut vota din cauza cumplitului regim comunist, din 1990 încoace fragila democraţie a rezistat şi datorită votului liber! Dincolo de controverse, frustrări, împliniri pasagere, amăgiri şi dezamăgiri, TU nu te-ai resemnat! După 25 de ani de schimbări în rău şi de pseudo-schimbări în bine, TU ştii că un singur lucru nu s-a schimbat: votul liber! Iar puterea de a vota nu ţi-o poate lua nimeni…

  Aici, în Voteşti, TU nu laşi pe nimeni altcineva să hotărască pentru tine! Dacă ai face-o, ar fi ca şi cum ţi-ai anula toate idealurile şi visurile! Atât ale tale, cât şi ale celor care vin după tine! TU hotărăşti ce fel de ţară vrei să laşi copiilor tăi! Poate că unii nu ştiu, nu vor să afle sau, pur şi simplu, nu le pasă că pentru această libertate a votului s-a plătit, cândva, cu viaţa… Dar poate că, în noiembrie, la aproape un sfert de secol de la Revoluţia din 1989, TU poţi înfăptui, împreună cu noi, o nouă revoluţie! Iar aici în Voteşti noi declanşăm “Revoluţia Votului”!

  Alătură-te demersului nostru şi visul se poate transforma în realitate: cea mai mare prezenţă la vot din istoria post-decembrista! Vino în Voteşti, spaţiul virtual cu mare suprapunere în realul urban, care a abolit absenteismul! Şi, nu uita motivaţia esenţială a iniţiativei noastre care poate schimba neaştept de multe:

  REVOLUŢIA VOTULUI ÎNCEPE CU TINE!

vreaupresedinte.ro

 

Cât a contat votul românilor din străinătate la alegerile prezidenţiale din 2009

9 oct 2014 227 afisari
Cât a contat votul românilor din străinătate la alegerile prezidenţiale din 2009

Votul românilor din diaspora a fost subiect de dispută la ultimele alegeri prezidenţiale, când mandatul pentru Cotroceni a fost câştigat la o diferenţă de doar 70.000 de voturi, tabăra perdantă acuzând nereguli în desfăşurarea scrutinului în străinătate. Cât au contat, în realitate, la ultimele scrutine voturile venite de peste hotare, citiţi în analiza de mai jos.

Aproape 150.000 de români plecaţi în străinătate s-au prezentat la urne la alegerile prezidenţiale din 2009, în timp ce la referendumul pentru demiterea preşedintelui din 2012, numărul lor a scăzut la 73.016. La ultimele alegeri din România, europarlamentarele din mai 2014, şi mai puţin alegători: doar 30.248 de voturi.

Când Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte, la alegerile din 2009, în faţa lui Mircea Geoană, PSD a reclamat nereguli la votul organizat în străinătate. Asta în condiţiile în care, în ţară Mircea Geaonă era câştigător în faţa lui Traian Băsescu. După numărarea celor 147.754 de voturi ale românilor din străinătate, din care 146.876 valabil exprimate, situaţia s-a schimbat însă, Băsescu reuşind să obţină al doilea mandat prezidenţial la o diferenţă de doar 70.048 de voturi. Actualul şef al statului a fost opţiunea a 78,8% din diaspora, respectiv a 115.831 de români din străinătate. Cele mai multe voturi au venit din Italia (42.676), Spania (35.911) şi din Republica Moldova (12.257).

Mircea Geoană a obţinut din străinătate doar 31.045 de voturi, în 2009.

Per total, Traian Băsescu a obţinut din ţară şi străinătate 5.275.808 voturi, iar Mircea Geoană 5.205.760.

TOP 10 ŢĂRI ÎN CARE ROMÂNII AU VOTAT LA PREZIDENŢIALE ÎN 2009


 

Comentarii