•  

  VREAU

  Vreau. Un singur cuvânt care poate face o viaţă. Pune-l oriunde şi poate ridica o lume.

  Vreau să cresc, să visez, să aleg.

  Dacă spui acum aceste trei lucruri simple, cine aude vocea ta?

  Ai vrut libertate şi ţi-au dat linişte. Liniştea lor. Ai vrut schimbare şi ţi-au dat oamenii. Oamenii lor. Ai vrut să trăieşti bine şi ţi-au spus bine. Binele lor.

  Au trecut 25 de ani, iar viaţa ta a ajuns viitorul lor.

  După 25 de ani, îţi vor cere din nou să speri.

  Azi, poţi să ieşi din rând. Să le faci o surpriză. Să nu mai aştepţi. Să nu te mai plângi. Să le spui în faţă: vreau să-mi iau viaţa înapoi.

  E simplu: azi, eu vreau să fiu preşedinte. Azi, eu ştiu ce vreau. Şi nu sunt singur. Azi, în România mea, te vreau şi pe tine preşedinte. Eu, tu, noi avem azi puterea. Alege! Fă-ţi ziua de mâine mai fericită decât ziua de azi.

  Vreau. Un singur cuvânt care poate face o viaţă. Pune-l oriunde şi poate ridica o lume. Vreau.

Cu Gândul la România

Ţara marilor amânări şi a micilor proiecte. VERIFICĂ ce au făcut banii tăi în anul electoral 2014 în FIECARE JUDEŢ al României

5 ian 2015 1815 afisari
Ţara marilor amânări şi a micilor proiecte. VERIFICĂ ce au făcut banii tăi în anul electoral 2014 în FIECARE JUDEŢ al României

Proiecte mici, lucrări suplimentare în şantiere vechi niciodată închise sau achiziţii directe, uşor de facturat, au fost nota comună a unui an cu două rânduri de alegeri în care autorităţile locale şi-au potrivit calendarul achiziţiilor de stat cu cel de campanie, fără ca la final să rămână mai mult de 12 proiecte mari, care ating sau depăşesc 20 de milioane de euro.

Aflate la extreme greu de imaginat, judeţele României şi-au mărit discrepanţele uriaşe, unele ajungând prin contracte finanţate cu fonduri europene, la investiţii de peste 100, chiar 154 de milioane de euro într-un an, aşa cum sunt Bihor şi Prahova, altele rămânând în urmă, cu "reuşita" de a fi achitat programul "Cornul şi laptele", aşa cum s-a întâmplat în Olt sau în Gorj.

În seria editorială "Tu ştii ce mai fac banii tăi?", Gândul a analizat, la finalul anului electoral, totalul achiziţiilor locale publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice până pe 10 decembrie inclusiv, pentru a vedea cum s-au cheltuit în toate judeţele României sumele colectate din taxe sau impozite, primite de la bugetul de stat sau atrase de la Uniunea Europeană.

În luna aprilie, atunci când Autoritatea Electorală Permanentă va publica în Monitorul Oficial care au fost sponsorii declaraţi ai celor două campanii electorale din 2014, veţi vedea şi câte dintre aceste companii contractate de stat au întors, politic, serviciul. Astăzi, citiţi, la finalul articolului, unde au mers în 2014 banii publici în judeţul sau oraşul dumneavoastră, câţi au acoperit proiecte finanţate cu fonduri europene şi care sunt companiile care îi facturează.

DESCHIDEŢI AICI TOPUL JUDEŢELOR ROMÂNIEI ÎN FUNCŢIE DE BANII EUROPENI ŞI NAŢIONALI CONTRACTAŢI ÎN 2014

DESCHIDEŢI AICI TOPUL PRIMELOR CINCI COMPANII CARE AU CÂŞTIGAT CONTRACTE LOCALE; PENTRU FIECARE DOMENIU

600.000.000 de euro contractaţi în vară, de la un scrutin la altul

Sec, cifrele vorbesc despre 1165 de contracte semnate prin primăriile marilor oraşe şi prin Consiliile Judeţene, în douăsprezece luni. 37% dintre acestea, 404 mai exact, s-au încheiat în trimestruil al treilea, între 1 iulie şi 30 septembrie, perioadă suprapusă, dacă se iau în calcul şi momentele atribuirii contractelor, peste finalul campaniei pentru alegerile europarlamentare şi debutul celei pentru prezidenţiale. Tot atunci s-au împărţit şi cele mai bănoase investiţii locale: 605.520.600 de euro din 1.650.822.000 de euro cât au însumat cele ale întregului an.

Vara electorală a fost, de altfel, şi perioada celor mai multe negocieri directe, a contractelor de suplimentare a unor lucrări sau de adăugare a unor costuri la altele mai vechi, încă neîncheiate. 77 de negocieri directe fără anunţuri de participare în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a însumat trimestrul al treilea, faţă de 50 câte au fost în primele trei luni ale anului, de exemplu. Până la final de an, negocierile directe s-au înmulţit la 254, în spatele lor stând 54 de milioane de euro, bani direcţionaţi fără concurenţă câtre companii.

Grosul achiziţiilor l-au reprezentat însă cumpărările prin cereri de ofertă ale autorităţilor locale, contracte mai mici, dar date în general prin rotaţie, unui număr limitat de furnizori locali de servicii. Din 1165, acestea au însemnat 492 de contracte şi 280 de milioane de euro în întregul an.

Licitaţiile deschise, pe de altă parte, s-au limitat la 417, un sfert dintre ele, mai exact 127 încheindu-se în condiţiile în care câştigătorul a fost şi singurul ofertant sau a avut singura ofertă compatibilă cu caietul de sarcini trasat de autorităţile locale.

Simulacrul de infrastructură a înghiţit un miliard de euro

Luate unul câte unul, puţine sunt judeţele României în care investiţiile în infrastructură să nu ţină capul listei contractelor din ultimul an. Privite atent, sunt însă mici lucrări pentru care fie o primărie, fie un Consiliu Judeţean a atras fonduri europene şi a adăugat, pentru cofinanţare, ceea ce a primit din bugetul naţional, prin Ministerul Dezvoltării, sau ce a reuşit să ia de la bănci, prin împrumuturi garantate de stat.

30-40 de kilometri de drum judeţean modernizat, peticirea unei şosele de centură, faţada unui teatru ori a unui spital, spilcuirea unui sediu de primărie sau redesenarea marcajelor rutiere pe asfalt, proiecte mici care nu schimbă, în general, faţa unui oraş ori a unui judeţ întreg au absorbit 1.097.053.000 de euro, adică peste 66% din banii învârtiţi la nivel local în întreaga ţară pe parcursul anului.

Din urmă (13% din bani) au venit proiectele de ecologizare a gropilor de gunoi ori de construire a unor staţii de colectare pentru judeţele care nu ajunseseră încă la Programul Operaţional de Mediu pus la dispoziţie de Comisia Europeană încă din 2007.

A treia "mare investiţie" a autorităţilor locale a fost însă, aşa cum arată cifrele, programul "Cornul şi laptele". 6% din bani, 98 de milioane de euro, au mers astftel spre asigurarea alimentelor de acest fel pentru copiii din şcolile primare şi grădiniţele cu program normal şi a transportului cornurilor şi a cutiilor de lapte până la şcoli. În Constanţa de exemplu, "Cornul şi laptele" a fost preocuparea judeţeanuă a anului, CJ alocând 28 de milioane de euro din bugetul intern celor 5 contracte care ar urma să acopere necesarul de alimente destinate programului din 2014 până în 2017.


Grafic Gândul. Sursa informaţiilor: Sistemul Electronic de Achiziţii Publice

Teleorman şi Timiş, privilegiatele bugetului intern, Olt şi Gorj, la coada clasamentului naţional al investiţiilor locale

Ţinute la mâna ministrului Dezvoltării pentru alocările din bugetul naţional, cu venituri mici colectate în general în judeţe, autorităţile locale au tras în 2014 mai mult pentru fondurile europene înainte de încheierea perioadei de graţie acordate României pentru a cheltui banii din 2007-2013 încă trei ani.

Aproape 870 de milioane de euro din banii care au acoperit contractele semnate în acest an vin, sunt îndreptaţi spre proiecte finanţate din fonduri europene. Imaginea detaliată a acestora se poate vedea mai jos:

Grafic Gândul. Sursa informaţiilor: Sistemul Electronic de Achiziţii Publice

Diferenţele dintre judeţe sunt însă enorme. În timp ce în Bihor, în Prahova, la Cluj, la Iaşi, în Vâlcea, în Maramureş banii europeni au ridicat mizele contractelor locale la peste 50 de milioane de euro, ducându-le până la 150 de milioane, în Gorj şi în Olt nu s-au făcut decât investiţii de 6 milioane de euro, şi acelea preponderent din bugetul intern. Printre judeţele privilegiate în relaţia cu Guvernul, se numără, în schimb, Teleorman şi Timiş care au urcat în topul investiţiilor pe trambulina banilor primiţi de la bugetul intern.

DESCHIDEŢI AICI TOPUL JUDEŢELOR ROMÂNIEI ÎN FUNCŢIE DE BANII EUROPENI ŞI NAŢIONALI CONTRACTAŢI ÎN 2014

Marile contracte locale şi topul 50 al câştigătorilor banilor de la stat

Douăsprezece din cele peste 1100 de contracte sunt cu adevărat investiţii mari, însumând peste 20 de milioane de euro. Unele există însă deocamdată doar pe hârtie. Pentru altele, cum este reabilitarea sediului Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, deşi suma investită creşte, va mai fi de aşteptat până la finalizare.

"Loviturile" le-au dat companiile care au oferit preţuri mici, dar şi-au conservat şi legăturile politice. Dacă la Craiova s-a semnat, cu Delta ACM 93, o firmă cu legături vechi cu PSD, un acord-cadru pentru repararea trotuarelor şi aleilor, la Oradea şi la Iaşi refacerea CET-urilor cu bani europeni a fost câştigată de Elsaco, o firmă din Botoşani afiliată mai degrabă PNL. Ca valoare a contractelor, în primele 15 intră şi asfaltările din Turnu Măgurele, luate de Tel Drum, care a pierdut în ultima lună din an locul întâi în topul furnizorilor locali ai statului, dar şi două contracte ale Euroconstruct Trading, asociată multă vreme PDL.

Mai jos, găsiţi cele mai importante 15 contracte locale semnate în 2014, dar şi topul 50 al marilor câştigători ai contractelor din acest an cu autorităţile locale din România.

Grafic Gândul. Sursa informaţiilor: Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. CLICK PENTRU A MĂRI IMAGINEA

Grafic Gândul. Sursa informaţiilor: Sistemul Electronic de Achiziţii Publice

ALBA. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

ARAD. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

ARGEŞ. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

BACĂU. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

BIHOR. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

BISTRIŢA-NĂSĂUD. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

BOTOŞANI. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

BRĂILA. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

BRAŞOV. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

BUZĂU. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

BUCUREŞTI. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu Primăria Generală

CĂLĂRAŞI. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

CARAŞ-SEVERIN. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

CLUJ. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

CONSTANŢA. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

COVASNA. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

DÂMBOVIŢA. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

DOLJ. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

GALAŢI. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

GIURGIU. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

GORJ. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

HARGHITA. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

HUNEDOARA. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

IALOMIŢA. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

IAŞI. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

ILFOV. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

MARAMUREŞ. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

MEHEDINŢI. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

MUREŞ. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

NEAMŢ. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

OLT. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

PRAHOVA. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

SĂLAJ. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

SATU MARE. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

SIBIU. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

SUCEAVA. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

TELEORMAN. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

TIMIŞ. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

TULCEA. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

VĂLCEA. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

VASLUI. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

VRANCEA. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

 

ANCA SIMINA, GÂNDUL

Comentarii