•  

  VREAU

  Vreau. Un singur cuvânt care poate face o viaţă. Pune-l oriunde şi poate ridica o lume.

  Vreau să cresc, să visez, să aleg.

  Dacă spui acum aceste trei lucruri simple, cine aude vocea ta?

  Ai vrut libertate şi ţi-au dat linişte. Liniştea lor. Ai vrut schimbare şi ţi-au dat oamenii. Oamenii lor. Ai vrut să trăieşti bine şi ţi-au spus bine. Binele lor.

  Au trecut 25 de ani, iar viaţa ta a ajuns viitorul lor.

  După 25 de ani, îţi vor cere din nou să speri.

  Azi, poţi să ieşi din rând. Să le faci o surpriză. Să nu mai aştepţi. Să nu te mai plângi. Să le spui în faţă: vreau să-mi iau viaţa înapoi.

  E simplu: azi, eu vreau să fiu preşedinte. Azi, eu ştiu ce vreau. Şi nu sunt singur. Azi, în România mea, te vreau şi pe tine preşedinte. Eu, tu, noi avem azi puterea. Alege! Fă-ţi ziua de mâine mai fericită decât ziua de azi.

  Vreau. Un singur cuvânt care poate face o viaţă. Pune-l oriunde şi poate ridica o lume. Vreau.

Cu Gândul la România

Klaus Iohannis, la GÂNDUL LIVE: ”E nevoie de un alt guvern decât cel în funcţie. E ineficient. Cu cât mai repede îl schimbăm cu atât mai bine”

15 oct 2014 27515 afisari
Klaus Iohannis, la GÂNDUL LIVE: ”E nevoie de un alt guvern decât cel în funcţie. E ineficient. Cu cât mai repede îl schimbăm cu atât mai bine”

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat la Gândul LIVE  că l-ar deranja ”foarte mult” dacă se va dovedi că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit. Liberalul a adăugat că nu îl crede nici pe premier, nici pe preşedintele Băsescu.

”Nu pot să accept ca preşedintele României să fie un politician manevrat de structuri, instituţii, grupuri de interese, grupuri de partid. Preşedintele României trebuie să fie preşedintele românilor, nu al instituţiilor, al structurilor, trebuie să fie un om liber, care nu este manevrat de nimeni. Eu sunt un om liber. Sunt absolut liber, toată lumea ştie ce am făcut”, a spus Iohannis.

Prezidenţiabilul ACL a ţinut să precizeze că dacă va câştiga competiţia prezidenţială va avea o colaborare instituţională cu premierul Ponta, dar nu va semna cu acesta sau cu altcineva din PSD un pact de coabitare.

”Nu ştim nici până astăzi de ce a fost semnat, eu nu voi semna nici o înţelegere cu cineva de la PSD pentru că avem constituţia destul de clară pentru acest raport instituţional. Nu voi avea apariţii în fiecare seară la 18.30, voi avea întâlniri pentru a avea soluţii pentru România. Voi colabora instituţional, negocierea nu este o colaborare instituţională. Dacă preşedintele şi premierul provin din zone doctrinare diferite, nu au ce negocia”, a declarat Klaus Iohannis. 

Liberalul a subliniat că este nevoie de un alt guvern decâat Guvernul Ponta, susţinând că acesta ”este ineficient” şi cu cât va fi schimbat ”cu atât mai bine”.

CELE MAI IMPORTANTE DECLARAŢII ALE PREŞEDINTELUI PNL, Klaus IOHANNIS: 

- vreau să schimb felul în care se face politică în România. Atât, restul decurge de acolo.

- nu am luat lecţii de comunicare. Nu am fost încurcat deloc (n.r. promptere), aşa am stabilit în echipa de campanie. Cred că am învăţat ceva pe parcurs. Am învăţat în privinţa comunicării, pentru oamenii care ascultă un discurs este mult mai interesant dacă vine din interior, e scurt şi clar, decât unul mai lung şi elaborat. 

- despre ofiţerul acoperit: ”Pe mine m-ar deranja foarte mult (n.r dacă V Ponta a fost ofiţer acoperit). Din evoluţiile publice ale celor doi politicieni ţin să nu-i cred nici pe unul nici pe celălalt. Am cerut a doua zi să clarifice poziţia, a înţeles solicitarea mea ca pe un atac. Publicul are dreptul să afle care este adevărul, iar candidaţii au obligaţia să spună adevărul. Fiecare aruncă problema în curtea celuilalt. Nu pot să accept ca preşedintele României să fie un politician manevrat de structuri, instituţii, grupuri de interese, grupuri de partid. Preşedintele României trebuie să fie preşedintele românilor, nu al instituţiilor, al structurilor, trebuie să fie un om liber, care nu este manevrat de nimeni. Eu sunt un om liber. Sunt absolut liber, toată lumea ştie ce am făcut.

- indiferent ce va decide Înalta Curte voi explica atitudinea mea faţă de acea decizie. O decizie a ÎCCJ nu poate fi comentată pe legalitate, ci pe moralitate. Sunt convinsă că voi fi găsit în bună regulă, voi lua o poziţie publică şi vă garantez că veţi fi mulţumit de ea. 

- ar fi fost ca dosarul ANI să fie tranşată de alegeri, înainte de precampanie. Dacă nu s-a putut, nu s-a putut. Nu m-ar fi deranjat înainte, cum nu mă deranjează nici după alegeri. Eu mă simt în bună regulă. Contracandidaţii mei se folosesc de această speţă pentru a induce un dubiu. O chestiune pur administrativă intră în ecuaţia alegerilor prezidenţiale. Procesul continuă şi instanţa va da un verdict şi dacă voi ajunge preşedintele României. 

- nu există problema. Altfel nu aş fi câştigat procesul aşa de uşor, 100% şi fără nicio posibilitate de interpretare. 

- am atâtea case câte scrie în declaraţia de avere. Sunt convins că aveţi un exemplar, vă pot spune şi adresele. E un lucru interesant că un candidat dacă a muncit la viaţa lui şi a adunat ceva, devine suspect în ochii strategi şi partide. Le-am cumpărat cu banii mei, făcuţi din muncă cinstită. Absolut cinstită. Am fost şi profesor. 

-  Gândul: Uneori salariul de profesor le permite unora abia să trăiască de la o lună la alta.
Iohannis: Da este o mare problemă.
Gândul: Profesorii, învăţători educatorii se întreabă eu cu ce am greşit de ce nu am reuşit ca prin muncă cinstită ca domnul Iohannis să am şase case?
Iohannis: Ghinion…
Gândul: Au ghinion?
Iohannis: Eu am ghinion.
Gândul: Şi ei ce au?
Iohannis: Vreţi să discutăm pe educaţie sau pe casele mele? După părerea mea salariile mici au fost prea mici. 

- Veţi fi surprins şi am dat un interviu unde scrie cu lux de amănunte (n.r. - cum am achiziţionat casele).

- Sunt născut în România, sunt numai cetăţean român, nu am sprijin de la fundaţii germane, maică-mea m-a născut la Sibiu, e etnic german, strămoşii mei au venit acum 850 de ani aici. 

- Chiar domnia sa a spus ce gândesc alţii. Bănuim că dacă este purtătorul de cuvânt al campaniei, a spus ce a gândit Victor Ponta, nu pot gândi că asta a gândit o doamnă. 

- Colaborare instituţională, aşa voi colabora. Am evitat termenul de coabitare, pentru că este des folosit în relaţia Victor Ponta şi Traian Băsescu prin pactul de coabitare. Nu ştim nici până astăzi de ce a fost semnat, eu nu voi semna nici o înţelegere cu cineva de la PSD pentru că avem constituţia destul de clară pentru acest raport instituţional. Nu voi avea apariţii în fiecare seară la 18.30, voi avea întâlniri pentru a avea soluţii pentru România. Voi colabora instituţional, negocierea nu este o colaborare instituţională. Dacă preşedintele şi premierul provin din zone doctrinare diferite, nu au ce negocia. 

- Evident că da, îmi doresc un Guvern al PNL. PNL care este noul partid PNL, rezultat din fuziunea PNL - PDL.

- Eu candidez din partea ACL, care este o alianţă tehnică pentru că fuziunea s-a făcut de facto, nu de iure. Pentru a avea candidat unic am creat ACL. Am semnat un protocol, fără anexe secrete, dacă preşedintele provine dintr-o formaţiune, candidatul provine din cealaltă formaţiune. Pentru poziţia de premier, PDL l-a desemnat pe Cătălin Predoiu. Îl voi susţine pentru a ajunge prim-ministru. 

- Preşedintele, cel puţin aşa citesc eu constituţia, trebuie să fie deasupra partidelor politice ca abordare politică şi doctrinară. Nu mi se pare corect că preşedintele trebuie să fie de partea unui partid, în orice fel de arbitru. Trebuie să fie un arbitru, mediator, integrator. Nu voi spune votaţi candidatul X, e singurul care poate conduce România, este inadmisibil. Preşedintele trebuie să se abţină de la aşa ceva.

- Pot schimba percepţia asupra instituţiei prezidenţiale. Preşedintele în afară că are nişte atribuţii prevăzute în constituţie, după părerea mea trebuie să fie un exemplu de comportament public şi trebuie să vină cu o viziune pentru Românie. Se va schimba modul de comportament public. Este nevoie de un alt guvern decât cel în funcţie, este ineficient, cu cât mai repede îl schimbăm cu atât mai bine pentru România. 

- Fie prin moţiune de cenzură în 2015 dacă se schimbă raportul de forţe în Parlament, cel mai târziu în 2016 prin alegeri parlamentare. În această etapă ne concentrăm pe campania pentru prezidenţiale. După ce se încheie este timp să discutăm şi ce variante ar fi posibile şi oportune pentru a schimba guvernul.

- vor avea un alt preşedinte. 

- Văd România evoluând foarte bine de îndată ce vom avea preşedinte şi guvern de dreapta. Evoluţia economică va fi foarte bună, vor apărea investitori, vor creşte salariile pensiile, vor apărea locurile de muncă. Mă mir că aţi uitat atacul PSD-ului că după ce ajung preşedinte voi tăia salarii şi pensii. Este o mega-prostie. Eu vreau să am un guvern care să crească salariile şi pensiile românilor. 

- vor apare foarte multe investiţii, autostrăzi, căi ferate, spitale, şcoli. Ele ar fi putut să apară dacă era un Guvern ineficient, dacă nu tăiau de la investiţii şi dădeau la migratori. 

- Dacă văd că legea spune că premierul trebuie să prezinte bugetul până la 15 octombrie, iar el spune că nu o face, eu ştiu dacă Guvernul respectă legea? Se atacă singur Victor Ponta, ignorând legea. 

- despre gazele de şist: ”Trebuie să explorăm, iar cu exploatarea trebuie să mai stăm până tehnologia este sigură pentru oameni .România nu este teren viran, ci este locuită de oameni care au drepturi în comunităţile lor”. Vor trebui să ne spună cei care se pricep în cât timp se poate exploata. 

- Exploatarea gazelor de şist este treaba Guvernului, În măsură în care specialiştii îmi vor da o concluzie, pot spune că părerea mea este că mai stăm un an sau zece ani. Fără un studiu de specialitate nu m-aş pronunţa într-un domeniu unde nu sunt specialist. 

- Roşia Montană nu trebuie continuată, este nevoie de altă tehnologie, altă abordare, rediscutarea redevenţei, a participaţiunii comunităţii locale. Doar faptul că se numeşte Roşia Montană, poate să rămână aşa.

- eu cred că statul are dreptul la partea cea mai semnificativă a redevenţei, cred că ar fi foarte corect ca o parte din redevenţă să revină şi comunităţii, să revină local.

- descentralizare, da, regionalizare, da. Doar dacă regionalizarea nu este făcută pe alte criterii. Vi se pare o noţiune adminstrativă Ţinutul Secuiesc sau etnică. Regionalizare da, dacă duce la modernizare, pe criterii de administraţie şi economie, alte criterii muzicale, etnice nu sunt potrivite când discutăm despre regionalizare. 

- România are o relaţie deteriorată cu Federaţia Rusă şi aşa va mai rămâne. Este bine să ne abţinem de la un rol special şi să fim alături de partenerii din NATO şi UE şi împreună să aducem pe toată lumea în zona în care se respectă tratatele internaţionale. O acţiune singulară este neavenită în această chestiune.

- eu sunt pro-Moldova, pro-Basarabia, pro integrarea europeană a Republicii Moldova. Ar fi foarte frumos dacă o dată s-ar produce unirea României cu Republica Moldova. Îmi imaginez că se va realiza integrarea europeană şi apoi s-ar putea imagina un parcurs comun. 

- despre Trannistria: ”Eu cred că este o chestiune care trebuie rezolvată pentru a nu pune în pericol integrarea europeană”

- despre Vladimir Putin: ”Aşa cum îl vede toată lumea, cu încălcarea tratatelor internaţionale”

- numai în limba germană vorbesc cu doamna Merkel, avem o relaţie bună, dar nu apropiată. 

- am primit invitaţie din partea PPE, dar eu am campanie aici şi mă ocup de campanie aici. Nu voi participa, cu toate că am fost invitat. NU alerg după poze ca alţii. Poate vine domnul Băsescu cu o poză. Nu am fugit după nimic, nu am fugit după ceva.

- Nu am mai vorbit cu Traian Băsescu. 

- Este un eveniment care ţine de trecut, legile fizicii , ne spun că nu putem schimba trecutul. Să lăsăm istoricii să analizeze. Eu nu pot să dau evaluări de tip moralitate faţă de un trecut la care nu am participat. Regret evoluţia din ultimii ani pentru că puteam să fim o ţară prosperă. Suspendarea nu s-a întâmplat. 

- 7,4 milioane de români au considerat că merita să fie suspendat. Puţini au fost aleşi cu atâtea voturi câte a primit preşedintele în contra la ultimul referend de suspendare. Poate ar fi fost bine preşedintele ce învăţăminte de acolo, pentru că aproape opt milioane de oameni au votat împotriva sa.

- Aş fi demisionat dacă eram în locul lui Traian Băsescu în 2012. 

- Eu cred că un preşedinte care primeşte mai multe voturi contra decât a primit când a fost , are o problemă de legitimitate, va trebui să stea puţin în faţa oglinzii. Dacă voi fi în situaţie, voi sta în faţa oglinzii.

- cel mai bun preşedinte după Revoluţie a fost Emil Constantinescu. România în perioada lui Emil Constantinescu a reuşit foarte multe lucruri în zona de parteneriate, părţi semnificate din ce numim acum integrarea în NATO au fost antamate atunci, atunci s-au făcut cei mai hotărâţi paşi pentru descentralizare, a fost pentru prima dată când am avut impresia că trăim într-o ţară chiar liberă. 

- Nu este treaba mea să evaluez contracandidaţii. 

- Niciun analist nu mi-a pus această întrebare. Eu sunt pentru reducerea acestor bariere artificiale, acum cum este ridicată ştachetă este artificial, trebuie coborâtă. Mi se pare un lucru bun partide locale, s-ar putea să aibă surprize bune pentru comunitate. Este părerea mea de politician. 

- Habar nu am şi nu mă interesează, Secretariatul general se ocupă de finanţarea campaniei. Nu mă ocup de aşa ceva, eu mă ocup de partea politică. Dacă aş putea aş face campania fără cheltuieli, dar este greu. 

- În calitate de preşedinte al României voi propune o discuţie amplă despre modul în care se realizează finanţarea campaniilor aşa. Aşa cum e acum nu mi se pare trasabil, pontabil. Să existe o marjă pentru partide politice, un partid mare trebuie să aibă posibilitatea de a se manifesta altfel decât un partid cu 300 de oameni. Marja de manevră trebuie să existe. Finanţarea trebuie să fie transparentă, realistă. Acum funcţionăm după o legislaţie în vigoare, ceea ce propun eu este pentru viitor. 

- Cât costa o oră de meditaţii cu profesorul Iohannis? Nu îmi amintesc.

Banii îi primeaţi în mână. Nu îmi amintesc (n.r. - dacă banii îi primeam în mână). Un om care nu ştie cu unul care nu îşi aminteşte face case bune. 

- despre legalizarea plăţii meditaţiilor. ”Asta e o problemă care trebuie rezolvată urgent, orice venit trebuie să fie impozitat, e o chestiune care se poate rezolva.”

 

 

 

 

 

Alte articole recomandate

Comentarii