•  

  VREAU

  Vreau. Un singur cuvânt care poate face o viaţă. Pune-l oriunde şi poate ridica o lume.

  Vreau să cresc, să visez, să aleg.

  Dacă spui acum aceste trei lucruri simple, cine aude vocea ta?

  Ai vrut libertate şi ţi-au dat linişte. Liniştea lor. Ai vrut schimbare şi ţi-au dat oamenii. Oamenii lor. Ai vrut să trăieşti bine şi ţi-au spus bine. Binele lor.

  Au trecut 25 de ani, iar viaţa ta a ajuns viitorul lor.

  După 25 de ani, îţi vor cere din nou să speri.

  Azi, poţi să ieşi din rând. Să le faci o surpriză. Să nu mai aştepţi. Să nu te mai plângi. Să le spui în faţă: vreau să-mi iau viaţa înapoi.

  E simplu: azi, eu vreau să fiu preşedinte. Azi, eu ştiu ce vreau. Şi nu sunt singur. Azi, în România mea, te vreau şi pe tine preşedinte. Eu, tu, noi avem azi puterea. Alege! Fă-ţi ziua de mâine mai fericită decât ziua de azi.

  Vreau. Un singur cuvânt care poate face o viaţă. Pune-l oriunde şi poate ridica o lume. Vreau.

Cu Gândul la România

„DACĂ NU VOTEZI, AI FI DE ACORD SĂ ŢI SE IA DREPTUL LA VOT?”. Răspunsul a 20 de români la un test de civism

15 nov 2015 31 afisari
„DACĂ NU VOTEZI, AI FI DE ACORD SĂ ŢI SE IA DREPTUL LA VOT?”. Răspunsul a 20 de români la un test de civism

18,3 milioane de români au drept de vot, însă putin peste jumătate dintre aceştia şi l-au exercitat în cele trei runde prezidenţiale, din 2000 încoace. Scăderea interesului de a participa la luarea deciziei în societate, direct sau prin reprezentanţi, a fost constantă pe fondul unei tot mai mari lipse de încredere în clasa politică.

Politicienii însă, prea puţin interesaţi de o reformă structurală profundă, îşi maschează incapacitatea de a promova politici coerente, punând în discuţie variante de sancţiune ale neparticipării la alegeri. Votul obligatoriu revine în Parlament, printr-o iniţiativă legislativă depusă la începutul verii. Susţinută în tabăra puterii, ea este criticată din opoziţie, de unde însă se lansează o altă variantă: să voteze doar cei care se înscriu voluntar într-un registru electoral.

Cât contează dreptul la vot pentru români, Gândul a încercat să obţină răspunsul punându-le alegătorilor întrebarea „Dacă nu votezi, ai fi de acord să ţi se ia dreptul la vot?”.

Cu prezenţa la vot în România în continuă scădere, mai mulţi parlamentari PSD cred că vor combate absenteismul prin introducerea votului obligatoriu. Potrivit unei iniţiativei legislative, depuse în Parlament la sfârşitul lunii iunie, cei care nu se prezintă la urne vor fi sancţionaţi cu o amendă de 1.000 de lei. În plus, se introduce şi o nouă opţiune: votul în alb, special pentru cei care „nu au pe cine să voteze”.

Deputatul Bălan, iniţiator: „Oamenii trebuie să vină benevol la vot, dar să ştie că legea îl obligă”

„La români merge aşa: cu oleacă de forţare, cu oleacă de doză de dictatură, te oblig să faci asta”, a declarat deputatul Ion Bălan, unul dintre iniţiatori, contactat de gândul, convins că nu politicienii trebuie să-i caute pe alegători.

 „Nu are rost ca să umble partidele sau aleşii pe stradă ca să ia cu forţa oamenii, asta nu e democraţie, e o prostie. Oamenii trebuie să vină benevol la vot, dar să ştie că legea îl obligă”, a prezentat pesedistul filosofia legii pe care o promovează în parlament.

Până la urmă, spune el, clasa politică „nu-i nici mai bună, nici mai rea” decât restul societăţii. „Democraţia se exercită prin votul cetăţeanului, dar acesta trebuie să fie dat şi nu este tocmai corect ca cei care nu se prezintă la vot să-i acuze pe cei care s-au prezentat că opţiunile lor au fost greşite. Clasa politică nu-i nici mai bună, nici mai rea decât majoritatea cetăţenilor. La urma urmei, de acolo şi provin politicienii”, a fost concluzia lui Bălan.

„Orice e mai bine decât acum”

„Votul obligatoriu ar produce aşezări pe voturi în ţară şi ar putea să creeze alte forţe politice mai puternice”, spune şi deputatul Ioan Munteanu, un alt iniţiator al proiectului.

Nu se teme de reacţii negative din partea cetăţenilor şi nici de o eventuală decizie de neconstituţionalitate. Deputatul Munteanu este mulţumit însă de un lucru: că măcar se încearcă îmbunătăţirea legii.

„Acum le dăm posibilitatea să voteze în alb, până acum avea două variante: să voteze ceva de pe listă sau să nu voteze. Dreptunghiul alb e o încercare până la urmă. Eu am spus că cel puţin 22% din populaţie nu-şi găseşte opţiunea pentru vot, atunci îi dăm şi lui ceva, chiar şi acel dreptunghi alb”, a mai spus Munteanu pentru gândul.

Unul dintre iniţiatori aproape că se dezice de propria lege, nemaifiind foarte convins că votul obligatoriu este cea mai bună variantă pentru România.

„Noi am lansat doar o idee. Este un gând de a face ceva mai bun decât în momentul ăsta. Scăderea prezenţei la vot din ultimii ani este unul dintre motivele pentru care ne-am gândit să facem iniţiativa”, a precizat Gavril Mîrza, contactat de gândul.

Gorghiu, PNL: "Am, nu am nevoie de lapte, PSD mă obligă să mă duc la magazin să spun că nu am nevoie"

Iniţiativa legislativă nu este susţinută şi de PNL. Purtătorul de cuvânt al liberalilor, Alina Gorghiu, explică faptul că un cetăţean nu poate fi obligat să-şi exercite un drept constituţional, cu atât mai mult să fie sancţionat dacă nu a făcut-o.

„Ştiţi cum este, am, nu am nevoie de lapte, PSD mă obligă să mă duc la magazin să spun că nu am nevoie. Nu te duci de dragul de a te duce la un centru de vot. Libertatea de a alege cred că ne-a rămas. Este o aberaţie de proiect. Dreptul de vot este, aşa cum spune Constituţia, este un drept care presupune că fiecare, după propria conştiinţă, ţi-l exerciţi liber. O faci sau n-o faci. Nu poţi să mă obligi să-mi exercit un drept pe care nu vreau să mi-l exercit”, a declarat Gorghiu, contactată de gândul.

În plus, liberala mizează pe adaptarea politicianului la întregul electorat, nu sancţionarea lui.

„Doar pentru că o clasă politică dintr-o anumită ţară nu este capabilă să genereze o ofertă electorală coerentă şi de bun simţ duce la concluzia strânbă că trebuie să obligăm cetăţenii să vină la vot. Pentru faptul că eu nu sunt în stare să-i cuceresc politic pe oameni să vină la vot, nu-mi dă nimeni dreptul să-i oblig să vină şi să-i mai şi amendez dacă nu o fac”, a adăugat Gorghiu.

În opinia ei, prezenţa la vot poate fi crescută în timp prin diferite pârghii constituţionale pentru apropierea politicianului şi a instituţiei politice de cetăţean, prin introducerea şi promovarea platformelor online şi cursuri de cultură civică în gimnaziu şi în liceu.

Săftoiu: "Cuvântul obligatoriu stârneşte repulsie"

O veche susţinătoare a votului obligatoriu este şi purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu. În 2009, ea a lansat această idee în spaţiul public, spunând, la vremea respectivă, că a motivat-o campania electorală simţită pe propria piele. „Politicianul mobilizează cel mai uşor comunitatea săracă. La noi, votul e uşor de cumpărat, iar politicienii se declară, cel mai adesea, împotriva introducerii votului obligatoriu. Pentru ei este extrem de comod ceea ce se-ntâmplă. Fiecare îşi mobilizează propriul electorat, iar eu, pentru a scoate nehotărâtul din casă, trebuie să-i prezint un proiect pe care să-l dezbatem, şi nu pungi cu făină şi cu zahăr”, spunea ea, în 2009.

Nici acum nu ar spune nu unei astfel de idei, însă cu siguranţă nu ar lansa o dezbatere pe acest subiect într-un an electoral. În opinia ei, românii sunt sceptici la cuvântul „obligatoriu”, nu neapărat la ideea în sine de vot obligatoriu. Însă, folosindu-se de statistici internaţionale, Săftoiu susţine că rezultatele introducerii votului obligatoriu sunt vizibile.

„Când spui vot obligatoriu, se pare că oamenii sunt mult mai tentaţi să se intereseze asupra procesului politic. Sunt mulţi care spun că nu se duc la vot că nu au pe cine să voteze, dar când îi întrebi cine candidează spun că nu ştiu, nu mă interesează, toţi sunt o apă şi un pământ. Nu că politicienii nu ar fi şi nu şi-ar merita etichetele, ci nu sunt nici ei cei mai informaţi”, a punctat purtătorul de cuvânt al PDL, contactată de gândul.

Cât priveşte varianta unui registru electoral în care cetăţenii să se înscrie voluntar dacă doresc să voteze, Adriana Săftoiu spune că aceasta ar fi soluţia pentru un control asupra votului şi ar reduce frauda electorală.

„În anul în care ştii că e an electoral, cetăţenii care doresc să voteze trebuie să se înscrie până la o anumită dată. Şi atunci ai dinainte într-un fel prezenţa la vot, nu te mai trezeşti cu surprize că au votat mai mulţi sau oameni morţi. Este o practică care ajută foarte mult la un control al votului şi la eliminarea fraudei electorale”, a adăugat ea.

Votul obligatoriu în Europa

În România, votul este, conform Constituţiei, „universal, egal, direct, secret şi liber exprimat”. Ideea votului obligatoriu nu este însă o noutate în Europa, mai multe ţări fiind adeptele unui astfel de sistem.

Belgia este una dintre promotoarele votului obligatoriu, iar absenţa de la urne nemotivată este pedepsită fie cu o simplă amendă, fie cu ştergerea din registrul electoral, adică pierderea dreptului la vot.

Iniţiatorii proiectului de lege subliniază, în expunerea de motive, şi faptul că în Uniunea Europeană există patru state în care votul este obligatoriu şi sanctionat - Cipru, Grecia, Luxemburg şi Belgia. Pe lângă acestea, există şi alte două ţări unde votul este obligatoriu, însă cei care absenetează nu sunt sancţionaţi: Italia şi Portugalia.

Comentarii