• Revoluţia votului începe cu tine

  Dacă spui acum aceste trei lucruri simple, cine aude vocea ta?

  Aproape 30 de ani de libertate de a alege,

  Aproape 7 mandate prezidenţiale,

  Aproape 4 preşedinţi...

  Fiecare atât de aproape de promisiunile sale...

  Şi totuşi atât de departe de îndeplinirea lor...

  Acum, la aproape 30 de ani de la „Revoluţia din decembrie '89”,

  E timpul pentru o nouă revoluţie: cea a votului!

  Foloseşte principala armă a unui cetăţean într-o democraţie:

  VOTUL! Votează-ţi viitorul tău şi al copiiilor tăi!

  Indiferent că votezi pentru sau împotriva cuiva sau chiar împotriva tuturor

  Eşti liber să alegi! Eşti liber să votezi! Pe 10 şi 24 noiembrie!

  Eşti liber să strigi: „VREAU PREŞEDINTE!”

  O campanie împotriva încremenirii civice, marca Gândul & Mediafax!

  #vreaupresedinte

1 DECEMBRIE. Ce-i doreşte un român din Franţa ţării în care s-a născut

1 dec 2014 1020 afisari
1 DECEMBRIE. Ce-i doreşte un român din Franţa ţării în care s-a născut

Mihai Tivadar este originar din Seini, Maramureş, dar locuieşte în Franţa de 13 ani. A ajuns acolo în perioada studenţiei şi a rămas, mai departe, pentru studiile de master, apoi pentru cele de doctorat. În cele din urmă s-a anagajat, şi-a întemeiat o familie iar oraşul Grenoble i-a devenit noul „acasă”.

Pe 2 noiembrie, în prima duminică a alegerilor electorale a votat la secţia din Lyon, după aproape trei ore de stat la coadă: „Acolo a fost cât de cât mai ok, parcă lucrurile s-au desfăşurat ceva mai bine”, a povestit el într-un interviu acordat gândul.

Peste două săptămâni însă, pe 16 noiembrie, nu a mai avut acelaşi „noroc”. Ziua „finalei” alegerilor prezidenţiale l-a găsit în Olanda, alături de trupa Dirty Shirt, din care face parte din anul 1995.

FOTO: Facebook//Dirty Shirt

„Pe 13 noiembrie am plecat cu Dirty Shirt într-un turneu european. Am avut zece concerte în cinci ţări – Austria, Germania, Olanda, Franţa şi Belgia”, a explicat Mihai. „Pe 16 noiembrie, ne aflam în Olanda. Dimineaţa, am deschis televizorul şi am văzut şi pe Internet ştirile legate de cozile de la secţiile de votare... Ne-am dat seama că nu vom avea când şi cum să votăm, pentru că în seara aceea aveam concert, iar la ora 16:00 trebuia să fim la sală pentru probe de sunet, repetiţie...”, a adăugat el.

Aşadar, niciunul dintre ei nu a mai pus ştampila pe buletinul de vot în ziua în care fiecare român ar fi trebui să decidă pentru viitorul său.

„Cum s-au văzut toate acestea din afară? Foarte prost”, spune Mihai Tivadar. „Cred că s-a remarcat o anume dorinţă de a împiedica diaspora să voteze”, afirmă el.

„Jocul democraţiei începe să aibă sens şi în ţară”

Şi totuşi, protestele din marile oraşe din România, cele organizate de românii din diasporă, petiţiile, mesajele video şi campaniile de solidaritate au dovedit, de data aceasta, că democraţia are încă sens.

„A fost o mişcare de solidaritate cum mai rar vezi în România. Pare că oamenii au înţeles că jocul democraţiei începe să aibă sens şi în ţară”, crede muzicianul.

FOTO: Mediafax (Cosmin Dan)

Mai departe, cum vor evolua lucrurile după schimbarea liderului de la Cotroceni, nu-i tocmai simplu de preconizat. Cu atât mai puţin pentru diaspora românească, apreciază Mihai.

„E greu de prevăzut direcţia în care va merge România de acum înainte. Depinde de mai multe aspecte.... de contextul economic european, dar şi de modul în care lucrurile vor evolua în ţară din punct de vedere politic şi economic”, a spus el. „Pe termen scurt, nu cred că schimbarea politică va avea neapărat efect asupra diasporei. Majoritatea sau mulţi dintre românii plecaţi din ţară sunt deja integraţi, au familii acolo unde sunt. Poate pe termen lung, în situaţia unor creşteri economice, ale unor schimbări în domeniul social, cultural şi aşa mai departe, unii se vor gândi să revină acasă”, a completat acesta.

În ceea ce-l priveşte însă, planurile de întoarcere pe plaiurile natale par să fie şi mai îndepărtate: „Deocamdată nu este momentul. M-am gândit la perspectiva acesta, dar pentru viitor poate, nu acum. Am familia aici, am copii, e mai dificil... Dar la pensie, cred că mi-ar plăcea să mă întorc!”, a mărturisit el cu zâmbetul pe buze.

Pentru conaţionalii săi rămaşi în România, Mihai Tivadar are un mesaj: „Să înceapă să-şi facă treaba fiecare, să-i înţeleagă şi să-i ajute pe ceilalţi şi să se oprească odată din furat!”.

Despre formaţia Dirty Shirt

Trupa rock Dirty Shirt a fost înfiinţată în anul 1995, în oraşul Seini din Maramureş. În prezent, din grup fac parte Dan „Rini” Crăciun – voce, Robert Rusz – voce, Mihai Tivadar - chitara, clape, Cristi Bălănean – chitara, Pal Novelli – bas şi Vlad „X” Ţoca – tobe şi Dan Petean – chitară.

În primii ani de existenţă, formaţia a câştigat numeroase premii, printre care „Young Rock for Youngs”, „Metal Fan”, „Posada Rock[1]”, „Constelaţii Rock”, „Samus Rock Alive”. În 1998 Dirty Shirt a obţinut marele premiu la Festivalul Top T Buzău, ce consta în înregistrarea primului album de studio: „Very Dirty”.

În 2004, trupa abordează o nouă orientare muzicală metal-industrial-hardcore, cu elemente preluate din folclor, funk şi electro. Peste cinci ani, grupul înregistrează albumul „Same Shirt Different Day”, pe care îl lansează în 2010. Urmează participarea la competiţii precum Global Battle of the Bands, Wacken Metal Battle şi Peninsula Talent Stage.

Cel de-al treilea album de studio, „Freak Show”, a fost produs în Los Angeles şi lansat în anul 2013. Discul a primit aprecieri din partea unor reviste de specialitate celebre, printre care Rock Hard Germany, Hard Rock Mag France, Rock Hard Slovakia, Metal Hammer Hungary, W-Fenec France şi Presto France. În acelaşi an, trupa a lansat şi patru videoclipuri: „Ride”, „Săracă inima me”, „Bad Apples” şi „Freak Show”.

FOTO: Facebook//Dirty Shirt

Anul acesta, trupa s-a clasat pe locul al doilea la concursul „Wacken Open Air" din Germania.

În prezent, membrii Dirty Shirt lucrează la un nou album. „Va fi ceva cu totul special! Vor fi 11 piese diferite de ceea ce am făcut până acum”, a declarat pentru gândul Mihai Tivadar.

Discul va fi lansat în luna mai 2015.

Alte articole recomandate

Comentarii