•  

  VREAU

  Vreau. Un singur cuvânt care poate face o viaţă. Pune-l oriunde şi poate ridica o lume.

  Vreau să cresc, să visez, să aleg.

  Dacă spui acum aceste trei lucruri simple, cine aude vocea ta?

  Ai vrut libertate şi ţi-au dat linişte. Liniştea lor. Ai vrut schimbare şi ţi-au dat oamenii. Oamenii lor. Ai vrut să trăieşti bine şi ţi-au spus bine. Binele lor.

  Au trecut 25 de ani, iar viaţa ta a ajuns viitorul lor.

  După 25 de ani, îţi vor cere din nou să speri.

  Azi, poţi să ieşi din rând. Să le faci o surpriză. Să nu mai aştepţi. Să nu te mai plângi. Să le spui în faţă: vreau să-mi iau viaţa înapoi.

  E simplu: azi, eu vreau să fiu preşedinte. Azi, eu ştiu ce vreau. Şi nu sunt singur. Azi, în România mea, te vreau şi pe tine preşedinte. Eu, tu, noi avem azi puterea. Alege! Fă-ţi ziua de mâine mai fericită decât ziua de azi.

  Vreau. Un singur cuvânt care poate face o viaţă. Pune-l oriunde şi poate ridica o lume. Vreau.

Cu Gândul la România

Ziua în care ICR Viena a fost „atacat” de alegători. Cum au negociat poliţiştii din Austria cu românii

6 nov 2014 807 afisari
Ziua în care ICR Viena a fost „atacat” de alegători. Cum au negociat poliţiştii din Austria cu românii

Sute de români nu au reuşit să voteze duminică nici în Capitala Austriei, cu toate că au stat cu orele la cozile formate în faţa Ambasadei României de la Viena şi a ICR-ului.

Dacă la Ambasadă li s-au închis uşile în nas, români aflaţi la secţia de votare de la ICR au fost nevoiţi să dea explicaţii poliţiştilor vienezi, chemaţi la faţa locului de un membru al comisiei care a acuzat un ”atac” al cetăţenilor veniţi la vot, scrie RFI.

Mai mult, purtătorul de cuvând al Ambasadei României de la Viena susţine că reprezentanţii partidelor din comisie ar fi oprit ”la ordin” votarea, cu toate că s-ar fi putut găsi soluţii pentru a se asigura că un număr mai mare de alegători reuşeşte să-şi exprime o opţiune în legătură cu viitorul preşedinte al României.

Comisia de la Viena a chemat poliţia, acuzând un ”atac”

La ora 21 şi cinci minute, la sediul ICR a apărut Poliţia vieneză, chemată la faţa locului pentru că instituţia ar fi fost „atacată”, după cum a confirmat pentru RFI purtătorul de cuvânt al biroului de poliţie Viena, inspectorul şef Roman Hahslinger.

Apelul venise din partea preşedintelui biroului electoral din secţia 18, Andreea Amza Andras, iar cererea a fost procesată de ofiţerul Patrick Maierhofer, care a trimis mai multe patrule la faţă locului.

Membrii comisiei au anunţat încheierea votului şi s-au retras într-o altă încăpere cu ştampilele. Cetăţenii români care nu apucaseră să voteze au rămas în clădirea ICR pentru a da explicaţii poliţiştilor austrieci.

”O doamnă care s-a prezentat Andreea Amza ne-a anunţat că nu mai avem voie să votăm. Oamenii au început să se agite, să caute legile pe internet. Au intrat cu forţa în camera de votare. Comisia a luat urna, au închis-o şi s-au retras în altă cameră. În cinci minute au intrat aproximativ 10 poliţişti. Un poliţist de la intrare avea un câine. Unii au fost intimidaţi, alţii s-au iritat”, a povestit pentru gândul Joshua Schluster, unul dintre cetăţenii români aflaţi în sediul ICR.

Oamenii au cerut explicaţii, iar poliţiştii le-au explicat că oficialii români se tem să iasă pentru a sta de vorbă cu ei.

„Ceream să vorbim cu domnul consul. Poliţiştii ne spuneau că oficialilor le este frică să stea de vorbă cu noi”, spune Schluster. Nemulţumiţi, cetăţenii au observat că, sprijinit de un perete, stătea un domn la cravată.

”O doamnă l-a întrebat <<Sunteţi cumva domnul consul?>> şi a plecat capul, că da, el e. Era cu noi în sală, ca un spion. Chiar aşa?”, îşi aminteşte tânărul.

”Am început să punem camerele pe el şi a plecat”, ne-a mai spus el.

Schluster a părăsit sediul ICR la ora 23:30, fiind printre ultimii plecaţi din secţia de vot. El spune că va merge la vot şi în turul doi, în ciuda modului în care s-a organizat scrutinul.

Poliţia vieneză: Cetăţenii români nu s-au manifestat violent

Roman Hahslinger susţine că din cele constatate de ei a rezultat că nu a existat nicio ameninţare sau un atacat, dar şi că cetăţenii români nu s-au manifestat violent.

Adrian Adam, purtătorul de cuvânt al Ambasadei României de la Viena, s-a arătat la rândul său uimit de faptul că membrii comisiei au acuzat un ”atac” al alegătorilor.

”Probabil că oamenii nemulţumiţi au fost mai vocali”, a spus el.

Partidele ar fi cerut de la Bucureşti oprirea votului în diaspora

Sute de români nu au mai apucat să voteze deşi au aşteptat cu orele în frig. Comisia ar fi putut să poftească un număr cât mai mare în secţia de vot, astfel încât, chiar dacă s-ar fi făcut ora 9, ei să poată vota. În schimb, românii au fost ţinuţi într-o sală adiacentă, iar uşile s-au închis la ora 21. Adam susţine că reprezentanţii partidelor din comisie au primit dispoziţii din România să procedeze în acest mod.

”Reprezentanţii partidelor din comisie au primit acest ... eu ştiu ... ordin sau cum să îi spun ... această cerere de la şefii lor ca la ora 9 să oprească orice activitate”, a spus Adam.

”În sâmbăta de dinaintea alegerilor s-a convenit cu toţi membrii comisiei, inclusiv cei patru de la partide, că se va permite accesul tuturor celor care se află în incintă. Duminică la 21:00, dânşii au refuzat să mai facă acest lucru. Deci, aici lucrurile sunt foarte clare”, a argumentat el, adăugând că ”oamenii de la partide s-au ridicat şi au spus că nu mai sunt de acord cu continuarea votului şi că în caz contrar cer invalidarea votului şi denunţ penal împotriva colegilor noştri”.

Întrebat dacă reprezentanţii partidelor decid aceste lucruri, purtătorul de cuvânt al Ambasadei a precizat că ”păi, dânşii sunt membri în comisie. Comisia nu poate să funcţioneze în momentul în care ei nu mai sunt de acord să funcţioneze comisia”.

Cine a făcut parte din comisia de la ICR

Din comisia de la secţia de vot din cadrul ICR Viena au făcut parte trei membri numiţi de Ministerul Afacerilor Externe şi patru reprezentanţi ai partidelor politice: Ionica Armanca, de la PSD-UNPR-PC, Mihai Titi Puşcaşu, din partea ACL, un reprezentant al PMP şi unul al ecologiştilor, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral pentru Străinătate (BES).

Tot BES a transmis RFI că reprezentantul PMP ar fi plecat de dimineaţă acuzând probleme de sănătate, dar şi că reprezentantul ecologiştilor ar fi părărăsit la rândul său secţia de votare. Din procesul verbal al secţiei reiese însă că ei s-ar fi întors, semnăturile lor figurând pe acest document, potrivit spuselor lui Adam care a adăugat că doar semnătura reprezentantului ACL lipseşte.

Se pare că acesta ar fi fost prins de partea cealaltă a cordonului de poliţie chemat de colegii săi de comisie.

Ionica Armanca a fost desemnat reprezentant PSD-UNPR-PC de către reprezentantul PSD din BES, avocatul Silviu Udangiu. Contactat telefonic de RFI, avocatul Udangiu nu a putut nici să infirme, nici să confirme ”ordinul” primit sau dat pentru încheierea votului din secţiei din Viena.

Cristina Păduraru, cea care l-a desemnat pe Mihai Titi Puşcaşu în comisia de la ICR susţine că ACL nu a transmis astfel de ”ordine” reprezentanţilor din diaspora.

Aşteptări pentru turul II: Oamenii ies la vot deja enervaţi, supăraţi

Andreea Drăgan se numără printre ”norocoşii” care au reuşit să voteze duminică la Viena, ”cu chiu cu vai, la nouă fără zece”.

Ea a ajuns la sediul Ambasadei în jurul orei 18:00, şi-a lăsat soţul la coadă şi a dat o fugă până la ICR să vadă dacă acolo sunt mai puţin oameni.

”Da de unde”, ne-a spus Drăgan. Întoarsă la Ambasadă, ea a aşteptat alături de sute de Românie la coada ce ocupa tot trotuarul din faţa instituţiei.

Incidente au fost şi la această secţie. La ora 20:00, comisia ar fi încercat să închidă porţile, însă oamenii s-au revoltat.

”S-au scandalizat. Erau oameni care au venit din afara Vienei. După patru-cinci ore de aşteptare... au împins în porţi şi am reuşit să le deschidem. Eu am reuşit să mă strecor şi să intru”, a povestit Drăgan pentru gândul. Cu toate că oamenii au avut voie să-şi completeze declaraţiile din faţa clădirii, lucrurile s-au mişcat foarte încet, susţine tânăra.

Ea spune că va merge la vot şi în turul al doilea, însă cu teamă.

”După tot circul ăsta, mi-e teamă pentru turul doi. Omul pleacă în turul doi deja enervat, supărat. Se duc de acasă puşi pe scandal. Am o grămadă de prieteni care n-au votat în turul întâi şi care spun că vor ieşi în turul doi”, ne-a mai spus Drăgan.

Alte articole recomandate

Comentarii