•  

  VREAU

  Vreau. Un singur cuvânt care poate face o viaţă. Pune-l oriunde şi poate ridica o lume.

  Vreau să cresc, să visez, să aleg.

  Dacă spui acum aceste trei lucruri simple, cine aude vocea ta?

  Ai vrut libertate şi ţi-au dat linişte. Liniştea lor. Ai vrut schimbare şi ţi-au dat oamenii. Oamenii lor. Ai vrut să trăieşti bine şi ţi-au spus bine. Binele lor.

  Au trecut 25 de ani, iar viaţa ta a ajuns viitorul lor.

  După 25 de ani, îţi vor cere din nou să speri.

  Azi, poţi să ieşi din rând. Să le faci o surpriză. Să nu mai aştepţi. Să nu te mai plângi. Să le spui în faţă: vreau să-mi iau viaţa înapoi.

  E simplu: azi, eu vreau să fiu preşedinte. Azi, eu ştiu ce vreau. Şi nu sunt singur. Azi, în România mea, te vreau şi pe tine preşedinte. Eu, tu, noi avem azi puterea. Alege! Fă-ţi ziua de mâine mai fericită decât ziua de azi.

  Vreau. Un singur cuvânt care poate face o viaţă. Pune-l oriunde şi poate ridica o lume. Vreau.

Cu Gândul la România

1 DECEMBRIE. Scrisoare din Frankfurt pentru România de mâine. „Şi noi suntem români, şi noi ne iubim ţara mai mult decât alţii care se hrănesc din ea”

1 dec 2014 283 afisari
1 DECEMBRIE. Scrisoare din Frankfurt pentru România de mâine. „Şi noi suntem români, şi noi ne iubim ţara mai mult decât alţii care se hrănesc din ea”

Diaspora nu a uitat de România, iar acest lucru s-a demonstrat încă o dată cu ocazia alegerilor prezidenţiale. Românii de peste hotare, plecaţi chiar şi de ani de zile de acasă, au mers la vot şi nu s-au lăsat intimidaţi de distanţele mari pe care le aveau de parcurs pentru a putea pune ştanpila pe buletinul de vot şi nici de frigul pe care l-au îndurat cu orele la coadă. Aşa s-a întâmplat şi în Germania unde au fost amenajate cinci secţii de votare, în Berlin, Bonn, Hamburg, Munchen şi Stuttgart,  la care s-au prezentat în primul tur de scrutin aproape 8.200 de persoane şi în al doilea tur 17.500 de persoane. Magdalena Bălan şi Laura Chiriac sunt două dintre acestea. S-au luptat pentru dreptul lor la vot, iar acum vor să transimtă un mesaj României cu ocazia Zilei Naţionale.

Magdalena Bălan este din Bacău, a studiat Psihopedagogia la Universitatea Ovidius din Constanţa, iar după terminarea studiilor a plecat în Germania. Acum lucrează ca profesor de sprijin într-o şcoală specială. Tânăra a mers la vot din Frankfurt în Bonn în primul tur al alegerilor prezidenţiale, a aşteptat şapte ore la coadă, dar nu a reuşit să pună ştampila pe buletinul de vot. Nu s-a lăsat însă, ci s-a prezentat încă o dată la urne pe 16 noiembrie.

"În turul doi m-am simţit mai înverşunată să ştampilez. Deşi de la 18 ani încoace votez de fiecare dată, ziua de 16 noiembrie 2014 a fost una cu totul aparte. Am pus cu sete ştampila pe hârtie şi am avut sentimentul că o dată cu ea am şi pălmuit obrazul care trebuie", a declarat Bălan pentru gândul.

"A fost o zi lungă, cu un complex de sentimente, plecând şi un grup destul de mare din Frankfurt spre Bonn. Am legat prietenii noi în scurt timp. A predominat o stare de bine în general, eram bucuroşi că suntem atât de mulţi, dar am trăit şi sentimente de furie, dezamăgire, tristeţe, în mare parte am fost solidari şi plini de compasiune, voioşi şi într-un final am fost cu toţii extrem de mulţumiţi. Cred că asta ne-a făcut să ignoram aspectele negative ale zilei, deşi toţi eram înfriguraţi şi uzi", ne mai povesteşte ea.

FOTO: Facebook

Laura Chiriac are 25 de ani. A ajuns în Germania la 15 ani, iar acum este studentă şi profesoară de vioară. Recunoaşte că nu a mers în primul tur la vot pentru că nu ştia destul de multe despre politica din România, fiind plecată de atât de mult timp din ţară. Văzând însă situaţia creată pe 2 noiembrie, s-a hotărât să se implice. Pe 16 noiembrie a organizat un autocar pentru a putea ajuta mai multe persoane să se deplaseze din Frankfurt la secţia de votare din Bonn şi a aşteptat apoi şapte ore în frig pentru a alege un preşedinte pentru ţara în care spune că nu se va mai întoarce, decât "poate pentru o jumătate de an, cândva".

"Nu m-am dus la primul tur de alegeri pentru că stând de atât timp în Germania, nu prea ştiu foarte multe în legătură cu politica din România. Eu votez aici. Dar, pentru că am văzut ce s-a întâmplat cu oamenii care au mers la vot şi nu au reuşit să voteze, am început să mă interesez cum stă treaba. Am citit mult şi m-am hotărât să organizez ceva pentru cei care nu au posibilitatea să ajungă la un centru de vot", a declarat Chiriac pentru gândul.

"Autocarul a fost plin, iar eu am venit cu maşina cu prieteni pentru că nu mai erau locuri", adaugă ea. Toate cele 55 de persoane care au mers cu autocarul la iniţiativa sa au reuşit să voteze în al doilea tur de scrutin, după opt ore şi jumătate de aşteptare.

Mesaj din Frankfurt de 1 Decembrie: Bucuraţi-vă de această zi. Avem cu ce să ne mândrim

Chiar dacă au plecat de ani buni din ţară, cele două femei nu uită de Ziua Naţională. Ele petrec 1 Decembrie alături de alţi români .Tinerele vor, totodată, să le transmită cu această ocazie mesaje optimiste românilor de pretutindeni. "Bucuraţi-vă!", "Petreceţi!", zic ele, "avem cu ce să ne mândrim".

"Mesajul meu pentru românii din toată lumea, nu doar pentru cei din ţară, este ca de 1 Decembrie să sărbătorească, să fie bucuroşi că sunt neam românesc. Avem destule cu care să ne mândrim şi avem destui cărora să le fim recunoscători că acum există România şi nu mai multe ţărişoare. Mulţi au luptat sute de ani, alţii au murit pentru ca 1 Decembrie să fie serbat aşa că bucuraţi-vă de această zi", spune Magdalena Bălan.

"Este o zi de sărbătoare, deci haideţi să petrecem!", le trasmite şi Chiriac românilor cu ocazia Zilei Naţionale.

A sărbătorit ziua României, duminică, la Frankfurt, într-o piaţă de Crăciun, aşa cum face în fiecare an, alături de alţi români. „Ne bucurăm de această zi, ne strângem cu drapelurile la noi, un mic discurs, cântăm imnul, vorbim, vizităm şi târgul de Crăciun, apoi ne ospătăm cu mâncăruri şi băuturi româneşti", explică Bălan.

Diaspora, o putere. Cum văd tinerele România de mâine

România şi-ar putea schimba faţa în bine, după alegerile prezidenţiale din 2014, dar acest lucru nu va fi posibil decât dacă românii nu vor mai tolera neregulile şi vor învăţa să lupte împreună, indiferent dacă se află în ţară sau în străinătate, sunt de părere tinerele care locuiesc în Frankfurt.

FOTO: Facebook

"Ar trebui de acum să domine de acum o stare generală de optimism. Am dovedit deja că nimic nu este imposibil. Ar trebui să dispară conceptul acesta că <eu sunt mic, nu pot face nimic> şi lucrurile vor evolua de la sine spre bine", este de părere Magdalena Bălan. "Am învăţat (n.r. cu ocazia alegerilor prezidenţiale) că, de fapt, România este o Dacie mai mică. Dacă dacii foloseau sunetul de pe coline pe munţi să comunice în timp ce restul popoarelor foloseau mesageri, aşa şi noi românii, de la ţară la continent, am folosit Facebook şi mai puţin TV-ul ca mijloc de comunicare, alertare şi organizare", adaugă ea.

Laura Chiriac şi-a dat seama la alegeri că diaspora reprezintă, cu adevărat, o putere. "Sper ca alegerile recente să deschidă ochii românilor de pretutindeni şi să le arate că suntem o putere. Doar dacă ţinem unul cu celălalt se poate rezolva ceva. Democraţia este un drept pentru care trebuie luptat neîncetat. Sper ca mentalitatea oamenilor să se schimbe puţin după alegeri, dar ceva radical nu putem aştepta. Părerea mea este că întâi trebuie schimbate legile şi după aceea încet, încet, dacă se va ţine cont de ele, se va schimba şi lumea", adaugă ea.

Scrisoare pentru România în care m-aş întoarce

Magdalena Bălan a transmis Gândul o scrisoare către cei rămaşi în ţară şi, mai ales, către România în care s-ar întoarce.

Dragi români din ţară,

Cei care nu ne-aţi înţeles încă. Noi nu suntem trădătorii şi duşmanii ţării, suntem un pic mai curajoşi. Ne-am luat viaţa de la zero pe un alt pământ decât cel românesc, când mediul nu ne mai permitea să evoluăm acolo şi am preferat să riscăm decât să ne transformăm în bocitori.

Nu din cauza noastră a sărăcit România, că nu plătim noi taxe, inflaţia chiar a scăzut datorită nouă. Câţi şomeri ar fi fost în ţară dacă eram cu toţii acolo v-aţi întrebat? Şi noi suntem români şi poate mai patrioţi decât cei ce se bat cu pumnii în piept pe la televizor sau microfoane. Şi noi iubim România şi îi vrem binele mai mult decât mulţi alţii care se hrănesc din ea. Şi noi ca şi voi am copilărit, am crescut şi am fost educaţi acolo şi pentru noi e casă părintească. Şi noi, poate mai mult ca voi, răspândim valorile româneşti. Şi noi, poate mai mult ca voi, vibrăm la imnul românesc...

Noi toţi, oriunde ne-am afla, putem fi uniţi cu voi. România nu este doar întinderea de pământ dintre graniţe, din România fac parte toţi cei care se numesc români şi simt româneşte. Voi, nu mai priviţi pasivi la ce se întâmplă şi noi o să vă susţinem. Nu-i mai lăsaţi să vă trateze ca pe nişte orfani, bucurându-vă de ziua de azi şi lăsându-i să vă ia dreptul de a visa la viitor. Aflaţi-vă adevăratele valori, căutaţi în istorie, istoria se repetă. Ei ştiu bine asta şi ştiu cum să profite. Până atunci să auzim numai de bine. La mulţi ani, române!

Plină de optimism, semnez Magdalena Bălan, un român mândru de originile sale indiferent de anotimp sau de locul în care se află.

Alte articole recomandate

Comentarii