•  

  VREAU

  Vreau. Un singur cuvânt care poate face o viaţă. Pune-l oriunde şi poate ridica o lume.

  Vreau să cresc, să visez, să aleg.

  Dacă spui acum aceste trei lucruri simple, cine aude vocea ta?

  Ai vrut libertate şi ţi-au dat linişte. Liniştea lor. Ai vrut schimbare şi ţi-au dat oamenii. Oamenii lor. Ai vrut să trăieşti bine şi ţi-au spus bine. Binele lor.

  Au trecut 25 de ani, iar viaţa ta a ajuns viitorul lor.

  După 25 de ani, îţi vor cere din nou să speri.

  Azi, poţi să ieşi din rând. Să le faci o surpriză. Să nu mai aştepţi. Să nu te mai plângi. Să le spui în faţă: vreau să-mi iau viaţa înapoi.

  E simplu: azi, eu vreau să fiu preşedinte. Azi, eu ştiu ce vreau. Şi nu sunt singur. Azi, în România mea, te vreau şi pe tine preşedinte. Eu, tu, noi avem azi puterea. Alege! Fă-ţi ziua de mâine mai fericită decât ziua de azi.

  Vreau. Un singur cuvânt care poate face o viaţă. Pune-l oriunde şi poate ridica o lume. Vreau.

Cu Gândul la România

Istoric campanii

2009

Organizate pentru prima oară separat de alegerile parlamentare, prezidenţialele din 2009 au loc pe fondul unei crize economice care începuse săşi simtă efectele, dublată de o profundă criză politică. La nici un an de la instalarea guvernării PDL-PSD, social-democraţii lui Mircea Geeoană pleacă de la putere ca urmare a remanierii lui Dan Nica, ministrude interne la acea vreme, care lansase teza fraudării alegerilor. Ruperea alianţei are ca efect, în premieră în România postdecembristă, căderea guvernului condus de Emil Boc, în urma unei moţiuni de cenzură, la 13 octombrie. A doua zi, PSD, PNL şi UDMR anunţă că îl vor sprijini pe primarul Sibiului, Klaus Iohannis, pentru funcţia de premier, însă propunerea este ignorată de preşedintele Traian Băsescu care îl nominalizează pe Lucian Croitoru, viceguvernator BNR. Acesta nu obţine însă votul de învestitură, criza prelungindu-se, iar a o a doua nominalizare, a primarului sectorul 3, Liviu Negoiţă, nu mai ajunge până la votul Parlamentului.

Lupta politică a fost polarizată în acea perioadă în jurul candidaţilor la prezidenţiale şi actori principali în criza politică de la Bucureşti: Traian Băsescu, susţinut de PDL, şi Mircea Geoană, conducând ofensiva PSD, PNL, UDMR.

Previzibil, pe acest fond, în primul tur de scrutin, din 12 candidaţi, s-au detaşat pentru runda finală Goană şi Băsescu.
Primul tur de scrutin a avut loc în data de 22 noiembrie, iar din 18.293.277 de cetăţeni cu drept de vot şi-au exprimat opţiunea 9.946.748 (54,37%), iar 227.446 de voturi (2,28%) au fost anulate.

Rezultatele primului tur:

- Traian Băsescu (PDL) - 3.153.640 voturi (32,44%)
- Mircea Geoană  (Alianţa Electoralǎ PSD+PUR) - 3.027.838 voturi (31,15%)
- Crin Antonescu (PNL) - 1.945.831 voturi (20,02%)
- Corneliu Vadim Tudor (PRM) - 540.380 voturi (5,56%)
- Kelemen Hunor (UDMR) - 372.764 voturi (3,83%)
- Sorin Oprescu (independent) - 309.764 voturi (3,18%)
- George Becali (PNGCD) - 186.390 voturi (1,91%)
- Remus Cernea (Partidul Verde)- 60.539 voturi (0,62%)
- Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă) - 43.684 voturi (0,44%)
- Gheorghe Eduard Manole (independent) - 34.189 voturi (0,35%)
- Ovidiu Cristian Iane (PER) - 22.515 voturi (0,23%)
- Constantin Ninel Potîrcă (independent) - 21.306 voturi (0,21%)

Campania electorală pentru turul al doilea a fost marcată de două scandaluri vizându-i pe candidaţi. Primul a izbucnit odată cu publicarea unui fimuleţ în care Traian Băsescu pare să lovească un copil. Şeful statului a fost confruntat în direct cu imaginile difuzate în premieră în timpul unui interviu la Realitatea Tv, post patronat la vremea respectivă de Sorin Ovidiu. Filmul fusese asumat, indirect, de Dinu Patriciu care vorbise cu o seară înainte de existenţa sa. Traian Băsescu şi-a susţinut campania pe conflictul cu mogulii de presă care îl susţineau pe Mircea Geoană.

Al doilea scandal a izbucnit tocmai în jurul acestuia. În ziua dezbaterii finale au fost publicate imagini cu Mircea Geoană mergând acasă la Sorin Ovidiu Vântu.

De altfel, acestea au fost şi punctele decisive ale confruntării ultime dintre candidaţii din turul al doilea, Băsescu şi Geoană încercând să-şi desfiinţeze adversarul marşând pe temele sus amintite.

În cadrul dezbaterilor, Băsescu l-a acuzat pe Geoană că este o marionetă a mogulilor, determinându-l să recunoască faptul că, în seara precedentă, l-a vizitat acasă pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu:

”Mircea Geoană: Nici mie nu îmi place domnul Vântu aşa cum se pare că nu vă mai place nici dvs.
Traian Băsescu: Nici azi noapte nu v-a placut întâlnirea cu domnul Vântu? Când a aflat căeste arestat domnul Popa Nicolae v-a chemat de urgenţă la el acasă. Azi noapte v-a plăcut?
Mircea Geoană: Am avut aseară (miercuri, 2 decembrie - n.r.) o întâlnire cu domnul Vântu aşa cum aţi avut dvs. zeci de întâlniri când eraţi apropiaţi şi cred că a fost un lucru decent pentru că m-a sunat dupa ce într-o gazetă de sport, într-un interviu, am spus despre el ca este malefic şi uşor turbulent. Şi am avut o discuţie despre ceea ce reprezintă o relaţie principială între doi oameni.
Traian Băsescu: Ati fost aseară, aşadar, la Vântu acasă?
Mircea Geoană: La dvs. acasă şi la el acasă de câte ori aţi băut whisky cu domnul Vântu în anii precedenţi?
Traian Băsescu: Niciodată.
Mircea Geoană: Vreti sa îl sunăm pe domnul Vântu?
Traian Băsescu: Chiar vă rog!
Mircea Geoană: Nu am nicio relaţie cu niciun mogul sau nemogul care să fie în afara lucrurilor cinstite.”

La rândul său, Mircea Geoană l-a întrebat pe Traian Băsescu despre incidentul în care a lovit un copil.

”Mircea Geoană: În faţa acestei audienţe şi a milioanelor de telespectatori, aţi fi dispus să juraţi că la mitingul electoral din 2004 nu l-aţi lovit pe minorul Bogdan Istrătoiu?”
Traian Băsescu: ”Nu l-am lovit nici în plex, nici în faţă cu pumnul. Jur că nu am lovit copilul nici în plex cu pumnul şi nici în faţă cu pumnul.”

Turul doi al alegerilor prezidenţiale a avut loc în data de 6 decembrie, din 18.303.224 de cetăţeni cu drept de vot prezentându-se la urne 10.483.815 (58,02%), iar 138.476 de voturi au fost anulate (1,30 %).
Exit-poll-urile de la ora 19.00 (publicate de televiziuni la ora 21.00) care nu includeau estimările voturilor din străinătate, l-au dat câştigător al alegerilor pe Mircea Geoană, care şi-a proclamat victoria la sediul PSD, înconjurat de staff-ul de campanie.

Rezultatele finale au relevat, însă, victoria lui Traian Băsescu, cu 5.277.068 de voturi (50,33 %), în timp ce Mircea Geoană obţinuse 5.206.747 voturi (49,66%).

Partidul lui Geoană, PSD, a contestat rezultatul alegerilor, reclamând fraude şi cerând şi repetarea turului doi al alegerilor prezidenţiale.
Curtea Constituţională a decis renumărarea voturilor nule din al doilea tur de scrutin, adică 138.476 voturi, aproximativ dublul numărului voturilor dintre Băsescu şi Geoană. Renumărarea a arătat că din cele 138.476 de voturi nule înregistrate, 2.247 erau voturi valabile anulate în mod eronat, iar din acestea 1.260 de voturi erau pentru Traian Băsescu şi 987 pentru Mircea Geoană. După renumărare, Curtea Constituţională a validat rezultatul alegerilor şi realegerea lui Traian Băsescu pentru un al doilea mandat prezidenţial de cinci ani.
Traian Băsescu îl nominalizează pe preşedintele PDL, Emil Boc, pentru funcţia de prim-ministru. PDL şi UDMR semnează un protocol de guvernare, potrivit căruia cele două formaţiuni vor forma Guvernul şi îl vor susţine în Parlament, iar Guvernul Boc primeşte votul de învestitură.

 

Comentarii